Sidor

fredag 6 mars 2009

Varg !! 2 En se värd film.2008 finns det cirka 240 Vargar i Sverige

Vargen klassas som en utrotningshotad art i Sverige, den är fridlyst sedan 1956 och får inte jagas. Men nu funderar Naturvårdsverket på att så småningom sakta återinföra så kallad skyddsjakt, vilket ger tamdjursägare vissa möjligheter att döda vargar som angriper deras djur.

Tänderna är anpassade för att gripa, slita, riva och krossa. En grov lårbenshals på en större älgtjur vållar inga som helst problem. Vargen kan leva i de flesta naturtyper så länge där finns något att äta. Den kan sätta i sig uppåt 1/3 av sin egen vikt på en enda gång.

Med hjälp av gift, fällor, och krut fick man ganska snabbt bort vargarna från södra Sverige. 1827-1839 fälldes 6.790 vargar i Sverige, varav 271 bara i Stockholms län. Minskande skogsytor på grund av uppodling, i kombination med olika djursjukdommar försämrades vargenslivsmöjligheter ytterligare. Vargarna trängdes undan allt mer norrut och till sist fanns där bara i stort sett bara kvar enstaka spridda djur uppe i fjällkedjan.

På ett dygn kan en varg förflytta sig enda upp till 20 mil. Ofta så sker det med vargens mycket speciella, lätta och energisparande trav. Den tillbringar normalt ungefär en tredjedel av dyngnets timmar i rörelse. Vintertid rör sig vargen när som helst på dygnet, medan den sommartid är mest aktiv under natten..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar