Sidor

onsdag 10 juni 2009

Friterad pasta.

Ingredienser:
8 portioner.


Glassbakelse:
1 dl strösocker.
2 st äggulor.
1 st ägg.
2 dl standardmjölk.
2 msk vetemjöl.
1 st äggvita.
2 dl vispgrädde.
1 st äggvita.
100 g hallon.
110 g blåbär.
3 msk strösocker, till karamelltak.


Skogsbärsglass:
100 g hallon .
110 g blåbär.
100 g maraschinokörsbär, på burk.
2 dl standardmjölk.
1 dl vispgrädde.
0,75 dl strösocker.
2 msk honung.
Portvinssås:
2 dl rött portvin.


Chokladflarn (ca 20 st):
1 st ägg.
0,75 dl strösocker.
0,5 dl vetemjöl.
1 msk kakao.
Friterad pasta:färsk tagliatelle, majsolja till fritering och florsocker.


Till garnering:färska skogsbär.


Gör så här
1. Glassbakelse: Vispa 1/2 dl strösocker med äggulor och ägg. Blanda mjölk och mjöl i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Vispa ner äggvispet och sjud 3-5 min under omrörning till en tjock kräm. Låt svalna.

2. Vispa äggvitan till fast skum. Tillsätt 1/2 dl socker till äggvitan lite i taget. Vispa grädden.

3. Blanda den kalla äggkrämen med grädde och äggvita.

4. Lägg bär i botten på utstickare eller i små formar klädda med plastfolie - eller tillverka egna utstickare av overheadfilm (6-7 cm i diam). Fördela smeten ovanpå bären. Frys minst 2-3 timmar.

5. Skogsbärsglass: Finfördela alla bär i mixer eller matberedare. Passera bären i en sil. Blanda mjölk, grädde, strösocker, äggvita och honung. Kör allt i glassmaskin ca 20 min. Ställ in i frysen.

6. Portvinssås: Koka ihop portvinet tills det är simmigt och knappt hälften återstår. Låt kallna.

7. Chokladflarn: Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och kakao och rör ner i äggvispet. Stryk ut massan tunt i 8-9 cm stora rundlar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 3-4 min, passa noga så att de inte bränns.

8. Friterad pasta: Hetta upp olja till ca 175° i tjockbottnad kastrull. Fritera lite i taget ca 1 min. Den ska inte få färg, bara bli hård.

9. Vid serveringen: Ta fram glass och glassbakelse och låt den temperera i kylskåp minst 30 min.

10. Ställ glassbakelsen på tallrikar. Strö över socker och karamellisera med en liten brännare. Gör kulor av glassen och garnera med pasta, chokladflarn och eventuellt några färska skogsbär. Droppa på lite portvinssås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar