Sidor

tisdag 16 juni 2009

GUDMUNDSTJÄRN.

Hårt arbete, starka kvinnor, uppfinningsrikedom och uthållighet har präglat livet på Gudmundstjärn. Nybygget togs i besittning 1778 och brukades av samma familj i fem generationer fram till 1944. Gården kom under andra hälften av 1800-talet att utvecklas till ett skogshemman med ett väl utvecklat självhushåll.
Under 1600-talet började kronan upplåta allmänningar till nybyggare och en utflyttning från jordbruksbygd till skogsmark tog vid. I och med att befolkningstalen ökade i mitten av 1700-talet ökade även antalet nybyggare. På Lonings kronoallmänning i Indals socken synades fem nybyggen ut på 1760-talet. På norra sidan om Djupsjön arbetades två hemman upp och båda kallades Nordby. Vidare fördelades kronoallmänningen mellan Mosjöholm, Mosjölund och Gudmundstjärn. Nybyggarna var under ett antal år befriade från skatt, men levde trots det under knappa omständigheter. Skogshemmanet Gudmundstjärn har fått sitt namn efter en olycka år 1694. I tjärnen drunknade då bonden Gudmund Pärsson tillsammans med pigan Annika Bengtsdotter.
Indelningen av inägomarken har i stort sett varit lika under hela brukningstiden. I början låg dock åkern närmare tjärnen och åkern närmare husen var då ängsmark. Åkerarealen uppgick som mest, (efter dikningsprojekt och sänkning av vattenståndet i tjärnen) till ca sex hektar.Ett drygt trettiotal byggnader fanns som mest på Gudmundstjärn. Inräknat är då de två torpställen, vilka under en tid fanns på hemmanet. Först 1961, arton år sedan familjen flyttat byggdes bilväg till Gudmundstjärn. Vägen är dragen rakt över delar av den tidigare åkermarken. Elström har aldrig funnits och inte heller telefon. Sedan 1983 är Gudmundstjärn byggnadsminne och naturreservat och därmed skyddat från förändringar. Av Gudmundstjärns ursprungliga areal på ca 249 hektar ingår idag 71 hektar i naturreservatet, ca 50 hektar skog- och myrmark, ca 10 hektar inägomark och 11 hektar vatten.
Idag utgör Gudmundstjärn ett levande exempel på månghussystemet med 23 bevarade byggnader och sommartid ett levande museum med djur. Gudmundstjärn ägs av Sundsvalls kommun. Skötsel, aktiviteter och arrangemang ansvarar Gudmundstjärns intresseförening för. Intresseföreningen har även satsat på verksamhet i området runt Gudmundstjärn. Restaurering av en skogskoja, röjning och utmärkning av gamla skogsstigar samt framröjning av sedan länge igenväxta ställen, bl a hemmanet på Mosjöholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar