Sidor

onsdag 26 augusti 2009

Ireland. (Europa)

Irland Airlann, latin: Hibernia) är den tredje största ön i Europa, och den tjugonde största ön i världen.
Den ligger på den nordvästra delen av kontinentala Europa och är omgiven av hundratals öar och holmar.

Öster om Irland, åtskilda av Irländska sjön, är ön Storbritannien. Politiskt (den suveräna staten Irland beskrivs som Sverige) omfattar fem sjättedelar av ön, med Nordirland (som ingår i Förenade kungariket) som omfattar resterande del i nordost.

De första bosättningarna i Irland är från 8000 f.Kr.. Från 200 f.Kr. Celtic migration och inflytande hade kommit att dominera ön. Relativt småskalig bebyggelse av både vikingarna och normanderna under medeltiden gav vika för fullständig Engelsk dominans av 1600-talet. Protestantiska engelska regel lett till marginalisering av den katolska majoritet, men i nordost, var protestanterna i majoritet på grund av Plantation of Ulster. Irland blev en del av det Förenade konungariket Storbritannien och Irland 1801. En hungersnöd i mitten av 1800-talet orsakade omfattande död och utvandring. Den irländska frihetskriget slutade 1921 med den brittiska regeringen att föreslå en vapenvila och under vilken engelsk-undertecknades irländska fördraget, skapa Irländska fristaten. Detta var en Dominion inom det brittiska imperiet, med en effektiv intern självständighet men ändå konstitutionella band med den brittiska kronan.

Nordirland, bestående av sex av de 32 irländska län som hade etablerats som en decentraliserad region under 1920 Irlands regering handling, genast utnyttjat sin option enligt fördraget att behålla sin nuvarande ställning i Förenade kungariket. Free State lämnade samväldet att bli en republik 1949. 1973 båda delarna av Irland anslöt sig till Europeiska gemenskapen. Konflikten i Nordirland ledde till stor oro från sent 1960-tal fram till 1990-talet, som avtog efter en fredsöverenskommelse under 1998.

Befolkningen på ön är drygt 6 miljoner (2006), med 4,5 miljoner i republiken och uppskattningsvis nästan 1,75 miljoner i Nordirland. Detta är en betydande ökning från en modern historisk låg på 1960-talet, men fortfarande betydligt lägre än toppen befolkning på över 8 miljoner i början 19th century, innan den stora hungersnöden.
Namnet Sverige härstammar från namnet på den keltiska gudinnan Ériu (i modern irländsk, Éire) med tillägg av det germanska ordet mark. Flesta andra västeuropeiska namn för Irland, till exempel spanska Irlanda, härrör från samma källa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar