Sidor

tisdag 26 januari 2010

Funchal. Madeira. (Portugal)

Funchal (Portugal uttal: [fũʃaɫ]), befolkning 100.526 är huvudstad i Madeira och huvudstaden och den största staden i den autonoma regionen Madeira, Portugal.

Med grannländerna boroughs (kommuner) i Câmara de Lobos, Santa Cruz, Machico och Ribeira Brava staden har över 150.000 invånare. Det är den folkrikaste portugisiska staden utanför Portugals fastland.


Den Funchal storstadsregion omfattar städerna Funchal, Câmara de Lobos, Funchal och Santa Cruz, alla på södra sidan av Madeira.
Funchal ligger i en naturlig amfiteater "-formade geografisk skål, med svagt sluttande början vid hamnen och stigande nästan 1200 meter.Detta ger ett naturligt skydd som lockade de första nybyggarna. Funchal är en kosmopolitisk och panorama stad med parker, affärer och hotell.

Funchal är Madeiras huvudstad i mer än fem århundraden, och sägs ha fått sitt namn på grund av överflödet av fänkål (Funcho på portugisiska) växer där.
Den Funchal kommun ingår Selvagensöarna (Ilhas Selvagens), ett naturreservat 160 km (100 km) söder om Funchal.

En motorväg ger tillgång till Câmara de Lobos och Ribeira Brava i väster, och Santa Cruz och Machico i öster. Funchal grundades av João Gonçalves Zarco under 1421 och upphöjdes till stad status av kung Manuel I av Portugal år 1508. I början av 1400-talet var Álvaro Fernandes befälhavare över Funchal. I den 16: e århundradet Funchal var viktigt som en plats att stanna på mellan Indien och Nya världen. Det var den hamn för Madeiras socker och vin. Som Catholic Funchal var en gång att den portugisiska vad Gibraltar, S: t Helena, och Malta nu är på engelska. Därför får den förlades i staden, men naturligtvis försvaras av dess karga klippor, och byggde där fyra ointagliga fästningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar