Sidor

tisdag 26 januari 2010

Komodovaran.

Komodovaran (Varanus komodoensis) är en art i ödlefamiljen varaner.

Den finns på öarna Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang och Gili Dasami i centrala Indonesien. Arten är världens största nu levande ödla med en genomsnittslängd på 2–3 meter och en vikt på omkring 70 kg.

Dess storlek beror bland annat på långsam ämnesomsättning och på att arten lever på isolerade öar där det saknas andra köttätande däggdjur som konkurrerar om samma ekologiska nisch.

Komodovaranen är alltså en toppkonsument och dominerar följaktligen det ekosystem som den lever i. Även om komodovaraner vanligtvis äter kadaver händer det att de jagar och anfaller andra byten, som ryggradslösa djur, fåglar och däggdjur. Parningen äger rum från maj till augusti och äggen läggs i september. De cirka tjugo äggen läggs i bon som byggts av storfothöns (Megapodiidae) och som sedan övergivits.

Äggen ruvas i sju till åtta månader och kläcks i april, då tillgången till insekter är som störst. Unga komodovaraner är sårbara och vistas därför uppe i träden, på säkert avstånd från rovdjur och de vuxna komodovaranerna, som även utövar kannibalism. Det tar tre till fem år för ungarna att bli fullvuxna och de kan bli upp till 50 år gamla. Komodovaranen kan även utföra partenogenes (jungfrufödsel), vilket betyder att ägg läggs utan hanlig befruktning. Komodovaranen upptäcktes av forskare från västvärlden först år 1910. Ödlornas storlek och rykte gjorde dem tidigt till populära zoodjur. I vilt tillstånd har deras utbredning minskat på grund av mänsklig inverkan på deras levnadsmiljö, och de listas idag som sårbara av IUCN. De är skyddade under indonesisk lag, och en nationalpark, Komodo nationalpark, grundades för att gynna skyddsåtgärder.

För urbefolkningen på Komodo är komodovaranen känd som ora, buaja durat ('landkrokodil') eller biawak raksasa ('stor väktare').
Komodovaranens bett dödar både djur och människor. Man har hittills trott att det är bakterier i saliven som tar livet av bytet, men ny forskning avslöjar att jätteödlan dödar med ett slags nervgift.Biologen och giftexperten Bryan Fry vid University of Melbourne i Australien har skannat huvudet av en konserverad komodovaran i en MR-skanner (magnetisk resonans).

Överraskande visade de tredimensionella bilderna sex giftkörtlar på var sida av ödlans underkäke. Senare opererade Fry och hans kollegor ut körtlarna från en komodovaran på Singapore Zoo och kom fram till att giftet innehåller samma ingredienser som ormgift. Giftet förlamar bytet och gör att det drabbas av chock. Det innehåller dessutom blodförtunnande ämnen, så att bytet lider massiva blodförluster och till sist förblöder. Bilderna av giftkörtlarna, som rymmer 1,2 milliliter gift, talar mot den seglivade teorin om att det är bakterier i ödlans mun som orsakar blodförgiftning eller blodförlust och på så sätt långsamt dödar bytet.

Komodovaranen är världens största nu levande ödla och är känd för att vara en dråpare som äter allt slags kött – även kadaver och djur som är mycket större än den själv. Ödlan är även kannibal och sätter gärna tänderna i sin egen avkomma. Därför lever varanens ungar uppe i träden tills de är cirka åtta månader. Där är de i säkerhet för de vuxna ödlorna, som inte kan klättra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar