Sidor

tisdag 26 januari 2010

Munich, Bayern. (Tyskland)

München är huvudstad i delstaten Bayern i södra Tyskland. Det är en kretsfri stad i regeringsområdet Oberbayern. München är Tysklands tredje största stad med omkring 1,3 miljoner invånare, med 2,5 miljoner invånare i hela storstadsområdet. München har vuxit fram som en europeisk metropol som varje år lockar tusentals turister men även är en stor näringslivsstad. München är känt för Oktoberfest, en fest som hålls varje år i september och oktober (den varar i två veckor och slutar första söndagen i oktober) och drar mycket ölälskande folk. I centrala München finns också det jättelika tekniska museet Deutsches Museum. På 800-talet bebodde bönder och benediktinermunkar från Tegernsee ett område kring vilket en by framväxte som kallades Ze den Munichen (dialektalt för zu den Mönchen, "munkarnas plats"). Sedan dess är Münchens stadsvapen ett barn i munkkåpa, das Münchner Kindl, se ovan. När större städer som Augsburg (en av de gamla romerska borgstäderna) Nürnberg och Regensburg dominerade administration och handel i Bayern var München fortfarande bara en liten by med bönder och munkarna från Tegernsee.
År 1158 etablerade Henrik Lejonet (hertig av Sachsen och Bayern och kejsar Fredrik Barbarossas kusin) en tullstation för att övervaka frakterna av salt från det närliggande Salzburg i Österrike. Henrik brände ner byn, och byggde upp en stad med marknad och allt vid en förgrening av floden Isar. Salthandeln blomstrade och staden växte snabbt. År 1180 tog Barbarossa München och gav staden till ätten Wittelsbach som kom att regera Bayern fram till år 1918. Det Wittelsbachska vapenskölden, med vita och blåa rutor, ser man också som symbol för bilmärket BMW och på flaggor under Oktoberfest.
München hade i slutet av 1200-talet utvecklats till Wittelsbacharnas största stad, och år 1328 fick staden plötsligt en större betydelse sedan hertig Ludvig IV av Bayern blev romersk kejsare med hov i München.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar