Sidor

måndag 11 januari 2010

Nu ska lodjuren räknas.

I mars startar lodjursjakten. Nu på måndag börjar därför den årliga lodjursinventeringen. – Den pågår under januari och februari. Vi söker föryngringarna. Ett underlag som ska säga hur många vi har. Nu blir det mininivåer i de olika länen. Ligger man över kommer jakt att tillåtas. I fjol fick drygt 30 fällas, i år kommer sannolikt fler att få skjutas. Det kan bli aktuellt med lodjursavskjutningar i höst.
– Ja, vi har förslagit till Naturvårdsverket att det ska få skjutas lodjur. Vi har legat över 30 föryngringar i många år, alltså över nivån på 20-30.
Men det kan lika gärna bli moder natur som tar hand om saken:
– Stammen är väldigt känslig för födotillgången. Vissa år dör stor andel ungar på grund av för lite föda, därför måste man balansera avskjutning, 2009 fanns strax under 300 lodjur i länet, spridda över länet, mest förekommande i Dorotea, Åsele och Vilhelmina kommuner. Vilken skada gör lodjuren?
– Framför allt för renskötseln under vissa perioder på året. Under senvintern behöver lodjuren mat och kan ta renar som finns i närheten men de tar också rådjur. Största problemet är för renskötseln som ju är näring.
Varför får det inte bli för många?
– Ja, det är ju framför allt för renskötselns skull. Lodjurens basföda är småvilt, som hare, sork och smådjur. De är inte farliga för människan. Vi ska också ha en god biologisk status i en stam. Det har vi i dag och här råder en bred genetisk bas, det finns således ingen risk för inavel.
Ja då var det dax för jakt på fler utrotnings hotade djur. Jägare brukar använda argumentet att stammen annars blir för stor och måste gallras, för att undvika lidande och svält över vintern.Eller hur? eftersom en lodjurshona tar upp till 100 rådjur om året, och därför konkurrerar med jägarna om bytet.Sånt får i alla fall mig att vilja jaga jägarna ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar