Sidor

onsdag 10 februari 2010

Sötsuget kan kopplas till alkoholism.

Sötsug är både biologiskt och ärftligt. Barn som tycker extra mycket om sött har ofta alkoholism i släkten och depressiva symtom, visar en ny studie. - De här barnen är i riskzonen för att utveckla både sockerberoende och alkoholism, Förkärlek för söt smak är ärftligt - och kopplat till risk för alkoholism. Det visar en ny studie från Monell chemical senses center i Philadelphia. I studien, som publiceras i den vetenskapliga tiskriften Addiction, har 300 barn mellan fem och tolv år deltagit. – Vi vet att söt smak är en belöning för alla barn, det får dem att må bra. Men vissa grupper av barn kan vara mer attraherade av intensiv söt smak av biologiska orsaker, Forskarna intervjuade barnen för att se om de visade tecken på depression och barnens mammor svarade på frågor om släktens alkoholvanor. Barnen fick smaka fem olika söta sockerlösningar och sen berätta vilken de tyckte allra bäst om. Resultatet visar att barn som tyckte allra bäst om väldigt intensiv sötma, ungefär dubbelt så sött som vanlig colaläsk, oftare hade alkoholism i släkten och själva uppvisade depressiva symtom. – Det här visar att det finns biologiska orsaker också bakom sockerberoende. Socker och alkohol är utbytbart, det korsreagerar och tillfredställer samma begär. Hon uppskattar att ungefär var tionde vuxen svensk är sockerberoende, fler kvinnor än män. – Studien visar att barn, som inte själva kan välja, också kan ha en biologisk förkärlek för socker. Sockerberoende handlar inte om dålig karaktär. Det är inte bara att ”skärpa sig” vilket, man för övrigt också sade om alkoholism förr.Barn som är extra förtjusta i sött kan behöva särskilt stöd - både för att undvika övervikt och alkoholism i framtiden – Det bästa är förstås om föräldrarna kan hjälpa barnen att helt undvika godis och andra sötade livsmedel, också sådant som innehåller sötningsmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar