Sidor

torsdag 11 mars 2010

Mora.

Mora, [`muːra] är en tätort och centralort i Mora kommun, Dalarnas län.
Namnet Mora kommer från ett gammalt ord "mor" som betyder ungefär "tätare skog på fuktig mark". Här har det bott folk sedan förhistorisk tid. Det finns fynd ifrån vendeltiden och vikingatiden. Orten är känd för sin hantverksskicklighet och det går igen i tillverkning av Morakniven. Rikskänt är även dalahästen (eller Morahäst som den lokalt kallas) samt Vasaloppet. Mora har en lång och händelserik historia som spelat stor roll för båda Dalarnas och Sveriges utveckling. Det finns spår av mänsklig aktivitet vid Siljanstrakten redan från 4000 f Kr. Mora socken uppkom antagligen under 1200-talet. Mora ligger på ett näs mellan sjöarna Siljan och Orsasjön där Orsälven flyter ihop med Österdalälven som har sitt utlopp i Siljan. Tätorten består av det gamla stationssamhället (senare köpingen) Mora Strand som växte upp kring kyrkan under 1800-talet, samt ett antal byar som genom historien växt ihop med Mora Strand, nämligen Noret, Lisselby, Morkarlby, Utmeland, Hemus, Selja, Långlet, Öna, Kråkberg, Östnor, Vinäs och Färnäs.
Österdalälven har präglat den natur som Mora är byggt på, främst genom de avlagringar den lämnat efter sig vid utloppet mot Siljan, där ett deltalandskap bildats och förändrats genom århundradena. Stora delar av området kring tätorten präglas av gamla älvfåror i olika stadier, och man kan räkna till fem olika utlopp, varav den senaste kom till år 1659 då älven bröt sig en ny fåra söder om Sandängarna. Dämningar och reglering av vattenflödet har minskat risken för dramatiska älverosioner, men årliga muddringar i Österdalälven är den enda garantin för att inte fler olyckor ska inträffa i framtiden.
Mora ligger på den västliga randen av Siljansringen som är resultatet av en meteorit som slog ner i området för cirka 350 miljoner år sedan (under den geologiska perioden devon). Förutom sjöarna och vattendragen runt om Mora domineras naturen av berg och dalar täckta av barrskog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar