Sidor

lördag 6 mars 2010

Två jakthundar skadades av lodjur.

Spår efter sju lodjur såg jaktlaget när de gav sig ut vid halvsju på fredagsmorgonen i Boltjärn. Innan dagen var slut hade Jaktlaget fällt en stor lodjurshanne. Men de två plotthundarna som deltog i jakten fick avsluta dagen hos veterinären.
– Vi lyckades ringa in lodjuren och sedan släppte vi hundarna och de började driva, Efter en stund kom ståndskall. Men det dröjde runt 20 minuter innan jägarna hunnit fram till platsen. lyckades då fälla lodjuret med ett skott.
– Min hund hoppade på tre ben när vi kom fram. Om vi blivit senare vet jag inte hur det hade gått, han hade då blivit biten i frambenet och riven på huvudet. Det är sällan som hundar blir rivna vid lodjursjakt, för lon tar ofta skydd uppe i ett träd. Men lodjur är inte rädda för att attackera hundar. Att de klarade sig kan bero på att de var två.

Plotthundarna är rovdjurshundar och har funnits som ras i Sverige i cirka fem år, det finns ett 50-tal av dem i landet i dag. Trots att dagen varit dramatisk för dem är de lugna i sitt uppträdande. Båda hundägarna intygar att rasen är idealisk familjehund också. Det är skälvklart att ett lodjur som blir anfallet av hundar försvarar sig, Så hund ägaren har det största skulden till olyckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar