Sidor

fredag 2 april 2010

Arizona. (USA)

Arizona är en delstat i sydvästra USA. Namnet betyder "liten källa" på papagospråket. Huvudstad är Phoenix. Arizona är en av de sydligaste delstaterna i USA och gränsar i söder till Mexiko, i väster till Kalifornien och Nevada, i norr till Utah och i öster till New Mexico. Dess yta är ca 294 000 km² , vilket motsvarar ungefär 2/3 av Sveriges yta. Arizona hade år 2005 en befolkning på drygt 5,9 miljoner invånare. De första européer som sökte sig in i området var två spanska munkar som åren efter varandra (1539 och 1540) gjorde ansträngningar för att hitta de mytiska ”Sju guldstäderna”. I fortsättningen var de nya bosättningarna i huvudsak att betrakta som missionsinriktade. Under denna tid var Arizona en del av den spanska kolonin Nya Spanien. 1775 grundlade spanjorerna Fort Tucson. 1821 blev Arizona del av Mexikanska Imperiet, senare republik och efter det mexikanska kriget blev Arizona 1848, liksom övriga delar av USA, som i dag är norr om den nuvarande gränsen, amerikanskt territorium.
Arizonas historia är full av legender om den gamla Vilda Västern och två av de mest kända indianhövdingarna, Geronimo och Cochise, ledde sina stammar i upprepade strider mot de vita.
I staden Tombstone, Arizona inträffade den mest ryktbara eldstriden rum – ”The Gunfight at the O.K. Corral”. I dag finns i staten en av de största indianbefolkningarna med ca 250 000 invånare i 14 stammar bosatta i 20 reservat.
Arizona är den av staterna på kontinenten (med undantag av Alaska), som senast blev stat 1912.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar