Sidor

tisdag 15 juni 2010

Rijswijk. (Nederländerna)

Rijswijk [ɹɾɛijsvɛik] är en stad och kommun i västra Nederländerna, I provinsen Södra Holland. Det är en förort till Haag (Befolkning: 47.693 under 2004) och täcker en yta på 14,48 km ² (varav 0,43 km ² täcks av vatten).
Kommunen Rijswijk ingår även byarna Inte Haantje och Sion. Arkeologiska utgrävningar visar att detta område i den kustnära sanddyner redan var bebott cirka 5500 år sedan. Bildandet av byn Rijswijk skedde på 13-talet, och dess historia dominerades av förekomsten av herrgårdar och gods av adeln och rika. Den Fördrag om Ryswick undertecknades vid Huis Ter Nieuwburg i 1697 och avslutade Nioårskriget. Ett monument, den Nål av Rijswijk (1792), uppfördes till minne av fördraget i Rijswijk Forest.
Fram till 1900 Rijswijk förblev ett relativt litet samhälle men det blev urbaniserade under 20. Talet då den expanderade snabbt. Idag har Rijswijk s område nästan helt bebyggda. Den senaste stora utvecklingen är den nya Ypenburg grannskap, Byggt på mark av den tidigare Ypenburg Airfield men denna del av Rijswijk annekterades av Haag 2002.
Fram till 2009 Rijswijk hade en yrkeshögskola högskola för tillämpad vetenskap; TH Rijswijk (Technische Hogeschool Rijswijk). Efter en sammanslagning med Haagse Hogeschool detta var flyttade till campus i TUDelft i Delft. Byggnaden är fortfarande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar