Sidor

fredag 26 november 2010

Almere. (Nederländerna)

Almere är en stad och kommun i provinsen Flevoland, Nederländerna, på gränsen Lelystad och Zeewolde. Den kommun i Almere omfattar stadsdelarna Almere Stad, Almere Haven, Almere Buiten, Almere Hout, Almere Poort (under uppbyggnad) och Almere Pampus (konstruktionsfasen).

Almere är den yngsta staden i Nederländerna: det första huset var färdigt år 1976, och Almere blev en kommun 1984. Det är den största kommunen i Flevoland med 184.405 medborgare (7 juli 2008, och den 8: e största i Nederländerna. I oktober 2007, stadsfullmäktige i Almere gjorde avtal med regeringen att utvidga staden till 350.000 invånare år 2030.

De ursprungliga planerna för IJsselmeerpolders såg den mark som används för jordbruk. Men efter andra världskriget bostäder behövdes för den snabbt växande befolkningen i Amsterdam båda städerna var och planeras i poldrar Oostelijk Flevoland och Zuidelijk Flevoland. Staden i Oostelijk Flevoland blev Lelystad. Staden i Zuidelijk Flevoland fortfarande hette Zuidweststad (engelska: South West City) på de första skisserna, men under 1970-talet blev det heter Almere, uppkallad efter den tidiga medeltida namnet på Zuiderzee. Det första huset i Almere blev klar 1976. På den tiden staden var fortfarande kontrolleras av Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (Z.IJ.P.), med en Landdrost. År 1984 Almere blev en officiell kommun. Ursprungligen var Almere tänkt som en stad med flera centra. Denna idé har senare övergivits till förmån för tillåta bostadsområden som tussen de Vaarten byggas. Det finns också en skillnad mellan hur husen är byggda i den äldsta och den nyaste delarna av staden. Bostadssituationen planen i Almere på 1970-talet var grundläggande funktionalitet och en utjämning av social status. Men med början på 1990-talet mer exklusiva bostäder med iögonfallande design byggdes (t.ex. i Regenboogbuurt). Almere var ursprungligen att bygga vara "Utopia" i Nederländerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar