Sidor

tisdag 9 november 2010

Helstekt gås.

Tid: 3 tim 30 min
Svårighet: Avancerat
Ingredienser
Antal portioner 6
Gås 1,0 styck
Äpple (syrligt)
6,0 styck Katrinplommon
10,0 styck Citron
0,5 styck Timjan (torkad)
1,0 tsk Rosmarin (torkad)
1,0 tsk Vatten
4,0 dl Kycklingfond (konc)
1,5 msk Salt & vitpeppar
Sås:
Smör 3,0 msk
Vetemjöl 1,5 msk
Steksky 4,0 dl
Grädde 1,0 dl
Salt & peppar
Tillbehör:
Potatis 0,8 kilo
Äppelmos
Vinbärsgelé
Katrinplommon
Aluminiumfolie
Tillagning
Förbered:
Sätt ugnen på 185°C.
Tag ur inälvorna och skölj av gåsen väl.
Gnid in den med kryddor och citron, både invändigt och utvändigt. Fyll gåsen med klyftad äpple och katrinplommon.
Bind ihop fågeln med hushållssnöre.

Gås:
Lägg gåsen med bröstet uppåt på en långpanna med kant. Häll i vatten+fond i pannan. Sätt in i ugn. Ös buljong över gåsen då och då. Täck med folie om ytan blir för mörk. Tid se kommentar.

Häll av skyn 15 min innan gåsen är klar och höj värmen till 225 grader (tag av folie) så att gåsen får en knaprig yta.
Tag ut och låt vila i cirka 15 minuter.
Tranchera (skär upp) helst vid bordet.

Sås:
Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Sila och mät upp steksky och tillsätt.
Koka upp under omrörning. Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt sjuda på medellåg värme i ytterligare några minuter.

Potatis: Skala och koka potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar