Sidor

torsdag 6 januari 2011

Cork. (Irland)

Cork ( iriska : Corcaigh , uttalas [k ˠ ork ˠ ɪɟ] , från corcach , som betyder "träsk") är den näst största staden i Republiken Irland och ön Irland : s tredje folkrikaste stad. Det är den viktigaste staden och administrativt centrum för grevskapet Cork och den största staden i provinsen av Munster . Cork har en befolkning på 119.418, medan tillägget av förortsområden i länet innebär att sammanlagt 190.384. Metropolitan Cork har en befolkning på cirka 274.000, medan större Cork området är ca 380.000.

Cork har fått smeknamnet "den Rebel County", medan Corkonians hänvisar ofta till staden som "riktiga Irlands huvudstad", och sig själva som "rebeller".
Staden är byggd på floden Lee som består av två kanaler i den västra delen av staden. Stadens centrum ligger på ön som skapats av kanaler. Vid den östra änden av stadens centrum de konvergera, och Lee flyter runt Lough Mahon till Cork Harbour , en av världens största naturhamnar. Staden är en stor irländsk hamn , det finns kajer och bryggor längs stranden av Lee på stadens östra sida.

Cork var ursprungligen ett kloster som grundades av Saint Finbarr i 6: e århundradet. Cork uppnått en urban karaktär vid något tillfälle mellan 915 och 922 när Norseman ( Viking ) nybyggare grundade en handelshamn. Det har föreslagits att, som Dublin, Cork var ett viktigt handelscentrum i den globala handeln skandinaviska nätverk.
Staden var en gång fullt väggar, och några väggpartier och portar kvar. Under större delen av medeltiden var staden Cork en utpost till Old English kultur mitt i ett övervägande fientlig gaeliska landsbygden och avskurna från det engelska regeringen i the Pale runt Dublin .


Angränsande gaeliska och hiberno-Norman herrar tilltvingade "Black Hyr" från medborgarna för att hålla dem från att anfalla staden. Korken kommunstyrelsen dominerades av cirka 12-15 handlare familjer, vars rikedom kom från handel med utlandet med det kontinentala Europa - i synnerhet export av ull och skinn och importen av salt, järn och vin. Av dessa familjer, Ronayne familjen endast var av gaeliska irländskt ursprung. Den medeltida befolkningen i Cork var ca 2100 personer. Det drabbats av ett allvarligt slag år 1349 då nästan hälften av invånarna dog av böldpest när digerdöden kom till staden. I 1491 Cork spelade en roll i den engelska Rosornas krig när Perkin Warbeck en pretendent till den engelska tronen, landade i staden och försökt rekrytera stöd för en komplott för att störta Henrik VII av England . Borgmästaren i Cork och flera viktiga medborgare åkte med Warbeck till England, men när upproret kollapsade de alla var tillfångatogs och avrättades. Cork smeknamn av "rebell stad" har sitt ursprung i dessa händelser.


En beskrivning av Cork skriven år 1577 talar om staden som "den fjärde staden i Irland", dvs "så belamrad med onda grannar, den irländska fredlösa, att de är fayne att titta på sina portar per timme ... de litar inte på land som gränsar [och gifta sig endast inom staden] så att hela staden är kopplade till varandra i affinitet "
Stadens charter beviljades av kung John år 1185. Titeln på borgmästaren i Cork grundades genom kungligt dekret i 1318, och titeln ändrades till borgmästare år 1900 efter riddarorden den sittande borgmästaren av drottning Victoria på hennes besök i staden.


I frihetskriget , mitt i Cork var rensad av bränder startade av den brittiska Black and Tans " , och staden såg häftiga strider mellan irländska gerillan och brittiska styrkor. Under irländska inbördeskriget , var Cork för en tid innehas av anti- fördraget krafter, tills det återtogs av den pro-fördraget nationella armé i en attack från havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar