Sidor

torsdag 6 januari 2011

Gatineau. (Kanada)

Gatineau är en stad i södra delen av den kanadensiska provinsen Quebec som ligger på Ottawaflodens norra strand, mittemot Kanadas huvudstad Ottawa. Ottawa och Gatineau bildar tillsammans Kanadas National Capital Region och betraktas vanligen som ett enda storstadsområde.

Gatineau har 242 124 invånare (2006, 17:e i Kanada) och med sin yta på 342,21 km² en befolkningstäthet på 662,3 invånare/km². I Gatineau finns 94 124 hushåll och majoriteten av invånarna bor i Aylmer, Hull och Gatineaus äldre delar. Buckingham och Masson-Angers är glest befolkade.

Flera federala och provinsiella myndighetsbyggnader är placerade i Gatineau, vilket beror på närheten till huvudstaden Ottawa och Gatineaus roll som huvudort i regionen Outaouais. Kanadas regering har beslutat att de arbetstillfällen man kan erbjuda ska fördelas lika på båda sidor om floden. Detta gjorde att flera stora kontorsbyggnader byggdes i Gatineau, bland annat Place du Portage och Terrasses de la Chaudière i Hulls gamla stadskärna.

Före den 1 januari 2002 fanns på Quebecsidan av Ottawafloden fem städer: Hull, Gatineau, Aylmer, Buckingham och Masson-Angers. Av dessa städer räknades Hull, som hade längst historia, som den viktigaste, trots att Gatineau faktiskt hade fått fler invånare. När städerna slogs samman till en ansåg separatisterna, Parti Québécois, som då hade makten "Gatineau" vara ett mer representativt och, framför allt, franskt namn för regionen. Dessutom hade många landmärken redan namn som knöt dem till Gatineau, till exempel "Parc de la Gatineau" nordväst om staden och Gatineaufloden mellan Gatineau och Hull. Invånarna själva hade snarare önskat sig namnet "Hull-Gatineau".


Det liberala partiet som sedan tog makten genomförde 20 juni 2004 en folkomröstning där invånarna i de olika stadsdelarna fick chansen att välja om de skulle lämna Gatineau. Valdeltagandet var emellertid lågt och ingen tillräcklig majoritet uppnåddes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar