Sidor

måndag 10 januari 2011

Semla.

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg (då den serveras i ett fat med varm mjölk), är en slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland heter bakelsen fastlagsbulle. Även i Estland är semlan populär och heter vastlakukkel.
Ordet semla var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen, utan fyllning. En semla är på finlandssvenska vad som i Sverige kallas småfranska, fralla, rundstycke eller Pain Riche.

Semlan åts från början enbart på fettisdagen under påskfastan ("fastlagen") i större delen av landet. Senare, när svenskarnas intresse för fastan minskade, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor. I Skåne åts dock fastlagsbullen enligt traditionen enbart på fastlagssöndagen, senare även veckorna före. I dag börjar bageritillverkade semlor säljas strax efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk.
Enligt en annan historiebeskrivning i muntlig tradition, var semlor från början släta bullar som var bland det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut denna mat började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. Detta skulle vara bakgrunden till att semlor äts från fettisdagen och fram till påsk.

Datum avsedda att enligt tradition och religion äta semlor, det vill säga fettisdagar.
År Datum
2005 8 februari
2006 28 februari
2007 20 februari
2008 5 februari
2009 24 februari
2010 16 februari
2011 8 mars
2012 21 februari
2013 12 februari

Fettisdagen infaller mellan blåmåndagen och askonsdagen. Tidpunkten för askonsdagen är rörlig. Den inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påsk, vilken i sin tur inträffar första söndagen efter första ecklesiastiska fullmånen efter 20 mars.

Det är inte så svårt att göra egna semlor eller fettisdagsbullar som de också heter med detta recept och riktigt goda blir de!
Tid: 2 timmar
14 st
Vegetariskt
Ingredienser:
Semledeg:
1 st ägg
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
0,5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl
eller dinkelmjöl
Pensling:
1 st ägg
Fyllning med köpt mandelmassa:
mandelmassa
eller kokosmassa
lite mjölk
Fyllning med egen mandelmassa:
sötmandel
mjölk
strösocker
Garnering:
vispgrädde
florsocker
Gör så här:
Semlebullar:
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.

Låt bullarna kallna.

Välj en av fyllningarna.

Fyllning med köpt mandelmassa:
Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.

Fyllning med egen mandelmassa:
Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet.

Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Skulle man göra denna fyllning till alla 14 bullarna skulle det gå åt 125 g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.

Garnering:
Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar