Sidor

tisdag 19 april 2011

Dolný Kubín. (Slovakien)

Dolny Kubin , tyska : Unterkubin , ungerska : Alsókubin ) är en stad i norra Slovakien i regionen Zilina . Det är den historiska huvudstaden i Orava regionen.

Det första skriftliga omnämnandet av den staden Dolny Kubin är från 1314. Det grundades den 14: e talet och början tillhörde Orava Domain . Det beviljades stadsrättigheter (stad status, stad charter) år 1632, och dess betydelse stärktes ytterligare år 1633 då staden fick rätt att hålla marknader. År 1683 blev staden säte för Orava länet och 1776 även säte för en processus distrikt.

I 19th century Dolny Kubin var ett centrum för Slovakiens nationella liv och poeten Pavol Országh Hviezdoslavovo och andra slovakiska nationella väckelsepredikanterna var aktiva i staden.
Staden upplevde stora förändringar främst efter andra världskriget , när elarbeten samt andra företag etablerades.

Den gotiska St Katarina kyrka byggdes på 14: e århundradet. Den Čaplovič bibliotek med insamling av tidningar, böcker, kartor och andra trycksaker från 15 till 19th century, tillsammans med PO Hviezdoslavovo Museum, ligger i staden. Den Orava Gallery fokuserar på konstverk från den 15: e-talet till 20-talet och sitter i fd County House från 17-talet. Den slovakiska poetiska och prosa konkurrens, kallad Hviezdoslavov Kubin (Hviezdoslavovo's Kubin) , äger rum i staden sedan 1954. Den Orava slott ligger några kilometer nordost om staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar