Sidor

torsdag 16 juni 2011

Schiedam. (Nederländerna)

Schiedam är en stad och kommun i provinsen Zuid-Holland i Nederländerna.
Det är en del av Rotterdams storstadsområde . Staden ligger väster om Rotterdam , öster om Vlaardingen och söder om Delft . I söder är det i samband med byn Pernis av Beneluxtunnel .

Det är känt på grund av dess historiska centrum med dess kanaler, och den högsta gamla väderkvarnar i världen. Schiedam är också känd för tillverkning av jenever ( gin ) - som den internationellt kända Ketel One - så mycket så att i franska och engelska ordet Schiedam (oftast utan ett kapital s- ) hänvisar till stadens Holland gin . Detta var stadens största industri under den tidiga industriella revolutionen i 18 och 19-talet, till en mörk period som den var skyldig sin tidigare smeknamn "Zwart Nazareth" av "svart Nasaret".

Omkring år 1250 vid floden Schie var uppdämda att skydda polderland från havsvattnet. Dammen lockade handel aktiviteter eftersom varor och från inlandet måste lastas om . En liten stad utvecklats kring dammen och dess verksamhet.
Under år 1275 Schiedam fick stadsrättigheter från Aleida van Avesnes , syster till William II , räkna med Holland .

Den 18: e århundradet var Schiedam guldålder, då gin industrin blomstrade. Fem vindkraftverk i staden, som kallas De Noord , Walvisch , Drie Koornbloemen , Nieuwe Palmboom och Vrijheid , och många förrådshus är relikter av detta förflutna. I en av de tidigare fabrikerna vid Lange Haven den Jenever museet är etablerad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar