Sidor

torsdag 11 augusti 2011

Grodno. (Vitryssland)

Grodnae är en stad i Vitryssland . Det ligger på den Njemen (Нёман), nära gränsen till Polen och Litauen (ca 20 km och 30 km respektive). Det har 327.540 invånare (2009 folkräkning). Det är huvudstaden i Grodno regionen (Voblast) och Grodno Raion (område).

Följande floder flyter genom staden: den Njemen , den Łasasianka River och Haradničanka floden med dess filial i Jurysdyka floden.

Den moderna staden Grodno uppstod som en liten fästning och ett befäst handel utpost upprätthålls av Rurikid furstar på gränsen till den mark de baltiska tribal fackliga Yotvingians . Dess namn härstammar från det gamla öst slaviska verb gorodit " , dvs att innesluta, till staket.

Nämns i Nestorskrönikan i 1127 som Goroden " och ligger vid en korsning av flera handelsvägar, denna slaviska uppgörelse, möjligen har sitt ursprung så långt som det sena 10th århundradet, blev huvudstad i ett dåligt styrkt men separat furstendöme, styrt av Yaroslav den vise s sonson och hans ättlingar.

Tillsammans med Navahrudak var Hrodna betraktas som den viktigaste staden på långt väster av så kallade Svarta Rutenien , ett gränsområde som gränsar till originalet Litauen . Det var ofta angrips av olika inkräktare, speciellt Tyska orden . På 1240-1250-talet i Grodno området, liksom det mesta av Svarta Rutenien , kontrollerades av furstar litauiska ursprung ( Mindaugas och andra) att bilda Baltic - slaviska staten - Storhertigdömet Litauen på dessa områden. Efter den preussiska upproren en stor population av gamla Preussen flyttade till regionen. Den berömda litauiska storhertig Vytautas var prins av Grodno 1376 till 1392, och han stannade där under sina förberedelser för slaget vid Grunwald (1410). Sedan 1413 hade Grodno varit administrativt centrum för en powiat i Trakai Voivodeship .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar