Sidor

torsdag 11 augusti 2011

Saint-cloud. (Frankrike)

Saint-Cloud ( franskt uttal: [sɛklu] ) är en kommun i västra förorterna i Paris , Frankrike . Det ligger 9,6 km (6,0 mi) från centrala Paris . Liksom andra kommuner i Hauts-de-Seine , såsom Marnes-la-Coquette , Neuilly-sur-Seine eller Vaucresson , är Saint-Cloud en av de rikaste städerna i Frankrike, rankad 22:e ur 36.500 i genomsnitt hushållens inkomster.

Staden är uppkallad efter Clodoald , sonson till Clovis , som är tänkt att ha sökt tillflykt i den lilla byn Novigentum . Helgonförklarades efter hans död tog byn där hans grav var belägen namnet Sanctus Clodoaldus.

En park innehåller ruinerna av Château de Saint-Cloud , som byggdes 1572 och förstördes i en brand 1870, under fransk-preussiska kriget . Château beboddes av flera franska härskare, och tjänade som det främsta landet residens kadett Orléans linjen före franska revolutionen . Palatset var också platsen för den statskupp ledd av Napoleon Bonaparte som störtade den franska Directory år 1799.

Staden är också känd för de Saint-Cloud porslin produceras där från 1693 till 1766.
Staben för Internationella kriminalpolisorganisationen ( Interpol ) hade varit placerad på 22 Rue Armengaud från 1966 till 1989, då den flyttade till Lyon .

De viktigaste sevärdheterna är parken den rivna Château de Saint-Cloud och Pavillon de Breteuil . I Saint-Cloud Racecourse , en racerbana för fullblod platta racing , byggdes av Edmond Blanc 1901 och är värd för ett antal viktiga tävlingar inklusive den årliga Grand Prix de Saint-Cloud .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar