Ingredienser
Raskdeg
2 paket (100 g) jäst
2 dl mjölk, 3%
3 msk strösocker
12 dl vetemjöl special
Deg, forts
2 dl mjölk, 3%
1 dl + 7 msk strösocker
2 tsk salt
200 g smör osaltat, skuret i bitar
22 tsk salt
20 g grovmalen kardemumma
8 dl vetemjöl special
1 st ägg
20 g kakao
Semmelmassa
250 g mandelmassa
25 g grovt hackad mandel, rostad
40 g mörk choklad, smält
1 st apelsin, raspet
Lite ljummet vatten
Chokladgrädde
100 g smält mörk choklad
Kakao
Gör så här
1. Raskdeg
Gör först en raskdeg som gör att jästen växer sig starkare, degen ska bli lätt och luftig. Friktionen under den långa bearbetningen räcker för att temperaturen i degen ska stiga, därför värms aldrig mjölken.
2. Lös upp jästen till raskdegen i mjölk med en visp.
3. Tillsätt sockret och mjölet och arbeta fram en elastisk deg, 5 minuter i en matberedare eller 12 minuter för hand.
4. Täck över raskdegen och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats i cirka 30 minuter.
5. Deg, forts
Tillsätt alla ingredienser till botgöringen (förutom kakaon) och arbeta degen elastisk, cirka 15 minuter för hand och 10 minuter i matberedare.
6. Sista 2 minuterna tillsätter du kakao.
7. Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter.
8. Rulla runda bullarom ca 70 gram vardera och låt jäsa cirka 2 timmar.
9. Sätt ugnen på 210 grader.
10. Baka bullarna cirka 10 minuter.
11. Semmelmassa
Blanda mandelmassa, mandel, mörk choklad och apelsinrasp.
12. Lös sedan upp allt med lite ljummet vatten till bra konsistens.
13. Chokladgrädde
Smält chokladen.
14. Låt svalna till 38 grader.
15. Vänd sedan ned 300 gram lättvispad grädde.
16. Spritsa först upp mandelmassa i bullen, sedan chokladgrädde.
17. Toppa med locket och lite siktad kakao.
Tips
Får du inte tag på extra bagerivetemjöl går det lika bra med vetemjöl special. Eller gå in på ditt närmsta bageri och fråga om du får köpa lite av dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar