Kattuggla (Strix aluco) är en kompakt, medelstor uggla som tillhör familjen äkta ugglor och som är vanlig i skogar över stora delar av Eurasien. Dess undersida är blek med mörka strimmor, och ovansidan är antingen brun eller grå, där flera av de elva erkända underarterna har båda varianterna. Boet är vanligen i ett trädhål, och ägg och ungar försvaras våldsamt mot potentiella predatorer. Denna uggla är stannfågel och högeligen territoriell, och många ungfåglar svälter om de inte kan hitta ett ledigt revir när omvårdnaden från föräldrarna tar slut.
Denna nattaktiva rovfågel jagar mestadels gnagare, vanligen genom att hoppa från en gren för att gripa tag i sitt byte, som sväljs helt, men i stadsområden innehåller dess föda en större andel fåglar. Dess nattliga jakt hjälps av anpassningar i syn och hörsel och tyst flykt. Kattugglan har förmåga att fånga mindre ugglor, men kan själv bli dödad av berguvar eller duvhökar, och rävar är en viktig orsak till dödsfall bland nyligen flygfärdiga ungfåglar.
Fastän denna uggla ofta hävdas ha exceptionellt mörkerseende, är dess näthinna inte mer känslig än en människas, men dess asymmetriskt placerade öron ger kattugglan utmärkt hörsel. Dess nattliga vanor och spöklika, lätthärmade rop har lett till att den i folktro förknippas med otur och död.
Söndag 13 januari
6 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar