Lycksele (sydsamiska Liksjoe, umesamiska Liksjuo) är en tätort (stad) i Lappland och centralort i Lycksele kommun i Västerbottens län. Lycksele är beläget längs järnvägen mellan Hällnäs och Storuman samt Europaväg 12, och var den första orten i landskapet som fick stadsprivilegier.
(Minnesmärke över nybyggarna som kom till trakten. Statyn är emellertid uppförd så att nybyggarna står i riktningen nedströms Umeälven) (den riktningen de i själva verket kom ifrån)
Fram till 1600-talet fanns inga större samhällen i
södra Lappland. Trakten användes som renbetesland av skogssamer men hade ingen fast befolkning. I takt med att den svenska statsmakten ville stärka sin ställning uppstod behovet av fasta mötesplatser. På dessa uppfördes kyrkor och marknadsplatser, där samer och handelsmän och nybyggare kunde mötas. Dessutom drevs även skatt in här.
Minnesmärke över nybyggarna som kom till trakten. Statyn är emellertid uppförd så att nybyggarna står i riktningen nedströms Umeälven (den riktningen de i själva verket kom ifrån)
Detta skedde på en udde i Umeälven, uppströms från nuvarande stadskärna, den så kallade "Gammplatsen" som sedan tidigare fungerat som kyrk- och marknadsplats. Därför blev Lycksele år 1607 utsedd till officiell kyrk- och marknadsplats i Lappland av Karl IX och firade därför sitt 400-årsjubileum år 2007.
Allt efter att bebyggelsen växte runt kyrkan blev det klart att den relativt lilla udden inte längre lämpade sig för en vidare expansion. I början av 1800-talet bestämde man sig därför att anlägga den nya marknadsplatsen och kyrkan en bit nedströms. En mer modern och tätare bebyggelse uppstod.
1926 blev Lycksele köping och anslöts till järnvägen mellan Hällnäs och Storuman. Lycksele fick stadsrättigheter år 1946 som den första i Lappland. Två år senare fick även Kiruna stadsrättigheter, vilken är något större sett till invånarantalet. Efter detta tillkom inga fler städer i landskapet. Orten har även kallats "Lappstockholm".
Efter järnvägens ankomst utvecklades Lycksele till en typisk småstad med mindre industrier och viktiga offentliga institutioner som lasarett, gymnasium och tingsrätt.
Efter en befolkningstopp på 1970-talet har stadens invånarantal sjunkit men på senare tid bromsats upp tack vare en expanderande gruvindustri. Orten är dock fortfarande drabbad av avfolkning, om än kanske i något mindre utsträckning än jämförbara orter i Norrlands inland. År 2000 bodde det 8 692 personer i Lycksele. Fem år senare hade siffran minskat till 8 597 personer.
Söndag 13 januari
6 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar