Medelpad är ett landskap i Norrland i mellersta Sverige. Medelpad gränsar i söder till Hälsingland, i väster till Härjedalen, i nordväst till Jämtland och i norr till Ångermanland. Landskapet har 2 600 bevarade fornlämningar, se bl.a. Kvissle-Nolby-Prästbolet söder om Sundsvall, en unik kulturmiljö och maktcentrum under tusen år. Namnet Medelpad lär komma av fornsvenskans Medhal, som betydde "i mitten" och Pad, som betydde "vattenväg".
Medelpad räknades liksom Ångermanland ända in på 1300-talet som en del av Hälsingland och löd under Hälsingelagen. Första bevarade dokument med namnet Medelpad är från 1257. Medelpads huvudbygd låg vid Selånger, en geografiskt betingad mötesplats för vägarna från norr, söder och från kusten. Den viktigaste skattepersedeln från Medelpad var skinn. Fisket utanför floderna var betydande. Medelpad var delat i minst sex skeppslag med särskilda ting. Det allmänna tinget hölls vid Näs i Selånger. Liksom Hälsingland i övrigt kom Medelpad att tillhöra Uppsalalagmannens domsaga. Från 1634 har Medelpad administrativt tillhört Västernorrlands län. Under 1700-talet började virkeshandeln få större betydelse, men det är först under 1800-talet som landskapets moderna industriella karaktär skapades.
Medelpad är beläget på en medelhöjd på 200-300 meter över havet. De högsta bergen är inte mycket högre än 500 meter, och det högsta är Myckelmyrberget med sina 577 meter.
Av sin totala area är cirka 500 km² vatten. Den största sjön är Holmsjön, belägen 200 meter över havet, där efter Leringen på ungefär samma höjd.
De två största älvarna är Ljungan och Indalsälven.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar