Utrota vargen från Sverige.
Det kräver nu de elva varglänen i Jägarnas Riksförbund.
- Den nuvarande klart undermåliga vargstammen bör tas bort, säger deras representant, Bernt Lindqvist, till Expressen.se.
Utspelet får skarp kritik från naturskyddsföreningen:
- Horribelt, säger dess ordförande, Mikael Karlsson, till Expressen.se.
Jägarnas Riksförbund trappar ut retoriken i vargfrågan. I en skrivelse som skickats till regeringen ställer de elva varglänen åtta krav. Ett av dem: Utrota den frilevande vargen i Sverige helt och hållet.
Regeringen yrkas enligt skrivelsen, som Expressen.se tagit del av:
“att helt ta bort dagens genetiskt undermåliga vargstam,
att Sverige fortsättningsvis inte skall hysa frilevande varg,
att där varg ändå spontant invandrar skall fri skyddsjakt tillämpas“
– Vi har sagt att den nuvarande klart undermåliga vargstammen bör tas bort och sedan får man bedöma om man ska acceptera en invandring öster i från och om det finns behov och förutsättningar för det, säger talespersonen Bernt Lindqvist, till Expressen.se.
"Oerhört försämrad livskvalitet"
Bernt Lindqvist, är tidigare förbundsordförande och förbundsjurist i Jägarnas Riksförbund. Han uppger att man har cirka 15 000 medlemmar i de elva länen, samt att många icke-medlemmar i de berörda länen också visat sitt stöd efter deras senaste utspel i vargfrågan.
Bernt Lindqvist menar att de boende i varglänen "får oerhört försämrad livskvalitet" av vargen, samt att den orsakar ekonomisk skada för många småföretag inom till exempel djurhållning.
– En stor del av ortbefolkningen är förtvivlad och desperat, säger han.
Varför gör ni denna upptrappning i retoriken?
– Eftersom myndigheterna inte lyssnar på folket och folkets problem måste man öka tydligheten i kraven och argumentationen.
Henrik Tågmark, förste vice ordförande i Jägarnas riksförbund, poängterar att de elva varglänens utspel inte är förbundets ställningstagande.
– Än så länge är vår policy sådan att vi inte har den här nollvisionen som de kör med. Men att det är frustrerande nu kan jag tillstå. Människor på landsbygden är oerhört frustrerande över vargen, säger han.
Hittills har stämmobeslutet varit att man accepterar rovdjur under förutsättningen att det går att bedriva näringsverksamhet och jakt med lösdrivande hund.
– Där är vi inte nu, frågan är hur vi ska lösa det problemet, säger Henrik Tågmark.
Jägarnas Riksförbund har cirka 30 000 medlemmar, och är det mindre av de två jägarorganisationerna. Den större, Svenska jägareförbundet, har cirka 200 000 medlemmar.
"Horribelt"
Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, kallar utrotningsutspelet för “horribelt".
– För mig är det 1800-tal att utrota däggdjur, säger Mikael Karlsson till Expressen.se.
Har du någon förståelse för deras argument att vargen ställer till med skador?
– Alla djur kan orsaka skada på något sätt, men det betyder inte att vi ska utrota djuren. Då skulle inte ha tigrar, elefanter eller getingar.
Mikael Karlsson konstaterar samtidigt att det är viktigt att försöka förebygga skador, och menar att det är “beklagligt" när pengarna inte räcker till stängsel. Han menar också att de som drabbas bör ersättas och att skyddsjakt kan tillämpas om problemen är extrema.
– Men det är något annat än att utrota vargen. Vi vet att hundar biter människor, ska vi utrota hundar? Älgar sparkar jakthundar, ska vi utrota älgar?
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar