Ingredienser 4 personer.
1 st kyckling, hel färsk
1 st gul lök
1 msk smör
1,25 dl tomatpuré
4 st hönsbuljongtärningar
1,5 l vatten
5 st piripiri, torkade. (hackade, behåll kärnorna)
0,5 st salt
2 krm svartpeppar
2 st potatisar
0,5 msk maizena majsstärkelse
2 msk vatten
Tillbehör
ris eller couscous
Tillagning
När Ingela var liten bodde hon med sin familj i Liberia, där pappa Börje arbetade med ett gruvprojekt för Lamco. Receptet på denna heta och goda soppa eller gryta tog de med sig när de flyttade hem till Sverige. I ursprungsreceptet ska det egentligen vara tio piripiri, men för de som är mindre bevandrade i stark mat kan det vara bra att börja med halva mängden. Receptet går bra att förbereda.
1. Skala och tärna löken grovt. Fräs den smör i en stor gryta och blanda ner tomatpuré. Lägg i kycklingen. Smula över buljongtärningarna och häll över vattnet. Lägg i kryddorna och koka kycklingen hel under lock ca 50 minuter eller till dess benen lossnar från köttet.
2. Lyft upp kycklingen och sila spadet. Dela kycklingen i 6-8 mindre bitar. Häll tillbaka spadet i grytan.
3. Skala och dela potatisen i bitar och lägg ner dem i spadet. Koka tills potatisen är mjuk. Red av med maizena utrört i lite vatten. Lägg i kycklingbitarna och hetta upp grytan. Servera med ris.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar