Avslappningsmusik...

Varg

Varg eller ulv (Canis lupus) är ett rovdjur med spridning över en stor del av världen. Vargen är den största av de 35 vilda arter av hunddjur som finns och dessutom stamfader till hunden. En fullvuxen varg väger 30 till 50 kg.[3] På grund av vargens stora utbredningsområde finns stora skillnader i djurets storlek. De största vargar som förekommer i skogsområden i Alaska, Kanada och Östeuropa är ungefär 160 centimeter långa och vid skuldran 80 centimeter höga. En ca 50 centimeter lång svans tillkommer. Deras vikt kan gå upp till 80 kilogram. De minsta vargarna lever på arabiska halvön och i närliggande regioner. Deras längd ligger vid 80 centimeter och vikten vid 20 kilogram. Svansen är ungefär 30 centimeter lång. Honor är mellan 3 och 12 procent mindre än hannar och har 20 till 25 procent lägre kroppsvikt. Pälsens färg är mycket variabel. Det finns vita, krämfärgade, rödaktiga, gulaktiga, gråa och svarta individer. I tempererade områden av Europa och Asien är de huvudsakligen gråaktiga och i arktiska regioner mest svarta eller vita. Undersidan är blek eller ljust vit. Ofta är vargarnas rygg mörkare än deras svans, buk, öron och nos. Det är mycket svårt att skilja vargspår från spår av hundar. Ofta krävs det att man följer spåret en längre sträcka (gärna flera km) för att man ska kunna vara någorlunda säker på att det är varg och inte en lös hund man spårar. Vid spårning på snö lämnar stora hanvargar en spårstämpel på 10-12 cm exklusive klor. Få hundar har så stora tassar. Nordeuropeiska vargar har dessutom en steglängd på minst 140 cm på hårt, plant underlag i trav, vilket sällan matchas av hundar. Det finns emellertid vargar med små tassar, och en normal varghonas tassar är faktiskt inte större än en grå- eller jämthunds. Vargspåren går ofta rakt (målmedvetet) medan tama hundar brukar springa kors och tvärs. Detta beteende gäller dock inte alltid, eftersom vargen också kan göra oregelbundna lovar, och hundar kan dessutom vara målmedvetna. Rimligen torde förvildade hundar med tiden bli mer "lugna" (mindre lekfulla) i beteendet och därmed svårare att skilja från varg på spår. När vargar går i flock i djup snö, går de ofta "fot i fot". De sätter då ner tassarna i varandras spår, så att det ser ut som att det endast gått ett djur i spåret. Spårar man en längre sträcka kommer man förr eller senare till något ställe där de delar på sig. En sådan spårlöpa lämnar inte tama hundar. Till spårtecknen räknas också spillning och urinmarkeringar. En varg äter inte samma slags mat som en hund nuförtiden. Den livnär sig på kött och ben. Spillningen skiljer sig således från hundens, som oftast blir utfodrad med pellets som är utblandade med vegetariskt innehåll. När vargen ätit mycket ben, blir avföringen helt vit. Urinmarkeringar av varg ser likadana ut som hundens. Men det finns en stor skillnad i alla fall. Hos vargen är det endast alfaparet som har rätt att lyfta på benet när de urinerar. De andra flockmedlemmarna (även hannarna) hukar sig ner och urinerar som hundtikar. Under högvintern, när honan löper, kan man finna spår av blod i urinmarkeringarna, då vet man att det är varg som varit framme (hundtikar urinerar hukande). roza_hrefReplace("48052134d6e8f96f8771707b4e245f37"); // -->

torsdag 21 maj 2009

Helstekt kotlettrad med savojkål i senapsgrädde, bakad vitlök och ugnspotatis

Ingredienser: 10 portioner.

1,6 kg kotlett, benfri, i bit.
2 st pepparfrukter, röda spanska.
2 msk olivolja.
1 msk honung, flytande.
2 tsk salt.
2 paket bacon, (á 140 g).
750 g savojkål.
2 dl vispgrädde.
2 msk dijonsenap.
1,5 msk senapsfrön, krossade bruna.
1 tsk salt.
2 krm svartpeppar, nymald.
2 kg potatis.
3 msk olivolja.
2 tsk salt.
5 st vitlökar, hela.

Gör så här
1. Kött: Sätt ugnen på 175°. Putsa och skär köttet i 2 bitar på längden. Lägg det i en ugnssäker form. Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Blanda olja, honung, salt och pepparfrukt. Pensla köttet med blandningen och stick in en kötttermometer. Se till att spetsen kommer mitt i köttet.

2. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65°. Ta ut och låt vila minst 20 min i aluminiumfolie. Spara skyn. Öka temperaturen i ugnen till 250° för potatisen. Strimla baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Hit kan förberedas.

3. Potatis: Borsta potatisen ren i kallt vatten. Skiva potatisen.

4. Fördela potatisen i en långpanna. Ringla över 2 msk av olivoljan och strö över saltet. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Skär de hela vitlökarna på mitten till 10 halvor. Vänd runt potatisskivorna och lägg vitlökshalvorna på potatisen. Droppa resten av olivoljan på vitlökarna. Tillaga ytterligare ca 15 min.

5. Savojkål: Ansa och strimla savojkålen. Koka den i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt kålen rinna av väl. Blanda kålen med grädde, dijonsenap och krossade senapsfrön i grytan. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

6. Servering: Koka upp skyn och sila den. Skär köttet i tunna skivor och strö över baconet. Servera med sky, savojkål, potatis och ugnsbakade vitlökar.

Inga kommentarer: