Österfärnebo är en tätort i Sandvikens kommun.
Österfärnebo socken är Gästriklands och även Norrlands sydligaste. Naturen liknar den i Uppland men har även likheter med Norrland, här går Limes Norrlandicus, den botaniska norrlandsgränsen. Längst i väster ligger största höjden, Kungshögarna, där det finns ett utsiktstorn med sikt ända till Uppsala domkyrka och till Bönans fyr i havet utanför Gävle. Landskapet domineras av Dalälven. I området finns Färnebofjärdens nationalpark.
I socknen finns förhållandevis många mjölkbönder, vilket håller landskapet öppet. I bygden finns även en hel del småindustrier. Idrottsföreningen Österfärnebo IF sysslar med friidrott, fotboll, orientering, motion och skidor. I Österfärnebo ligger även Färnebo folkhögskola.
Bygden är gammal, och dök för 6 000 år sedan upp som en havsvik efter senaste istiden. Längs Enköpingsåsen som går genom socknen började man då färda när man skulle till Mälardalen. Namn längst ner vid åsens slut på Gästrikesidan, Färjudden vid Strångnäs, visar på platsens urgamla bebyggelse. På åsen i socknens sydligaste del finns Hamre gravfält, Gästriklands största från järnåldern.
Östfärnebo kyrka är från 1822. Den ersatte en medeltidskyrka, som revs trots många protester från bönderna. Inom socknen finns även Koversta gammelby, som är ovanlig då en inte skiftats. Av byggnader värda att nämna är den gamla Komministergården från 1700-talet, idag utnyttjad till bibliotek. Åsbergs herrgård uppe på Enköpingsåsen är Norrlands äldsta frälsegård. Här bodde en gång Österfärnebos störste rikskändis, Anders Schönberg d y som stod bakom skrivningen av tryckfrihetsförordningen. Gysinge bruk finns inom socknen, ett av Sveriges bäst bevarade vallonbruk. Bruket har anor från 1600-talet och har varit ett av Sveriges ledande järnbruk med världens första elektrostålugn, den Kjellinska ugnen. PRO:s folkhögskola är inrymd i den gamla herrgården där patronerna tidigare bodde.
Tidigare fanns även Oppsjö bruk inom socknen där man redan på 1670-talet började tillverka plåt. Idag finns där bara ruiner som minner om den stora verksamheten. Gästrikeleden går igenom området.
Socknens tredje bruk var Grönsinka järnbruk som fick sina privilegier 1679 och lades ned 1893. Det var myntmästare Isak Koch som startade driften. Bruket låg på gränsen till Dalarna och fortfarande finns lämningar kvar efter epoken.
I Österfärnebo finns goda möjligheter till sport och friluftsliv. Vid idrottsplatsen Solliden finns möjlighet att spela fotboll och friidrotta. Här finns också 2,5 km elljusspår som används till såväl löpning som skidåkning. På dagtid kan man använda fem- och tiokilometersspåren.
Inom socknen finns även en nationalpark, Färnebofjärden, med ett unika älvlandskap. I hjärtat av parken ligger Strångnäs, just där Ockelboåsen försvinner ner i vattnet för att komma upp flera hundra meter ut i älven. Enligt en arkeologisk undersökning som gjordes för några år sedan[när?] var det här som de första bosättningarna i södra Gästrikland fanns. En sägen i bygden berättar om det sköna slottet Östanborg som låg i Dalälven. Dess tinnar och torn lär ska synas under månljusa torsdagsnätter.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar