Svappavaara (meänkieli Vaskivuori, nordsamiska Veaikkevárri) är en tätort i Kiruna kommun, vid Europaväg 45.
Svappavaara anlades som gruvort på 1600-talet. LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag) är en stor arbetsgivare på orten. Det finns en kyrka från 1960-talet. Svappavaara har även Konsum-butik, bensinstation, bibliotek, sporthall, hembygdsförening (Hurugården) och en F–9-skola som dock hotas om nedläggning.
Den kände arkitekten Ralph Erskine har skapat bostadshuset Ormen Långe. I dag är omkring halva huset kallställt och man planerar att riva en del av det.
Svappavaaras gruvbrytning inleddes med kopparbrytning i slutet av 1500-talet beläget tre kilometer från byn. Där bröts kopparmalm med hjälp av tillmakning (upphettning av berget genom vedeldning). De karakteristiska gruvhålen och slagghögarna syns än i dag kring gruvan. Från byn gick det transportvägar till Gällivare och Parakka, ibland dragna av renspann. I själva byn finns bitvis märken kvar av kopparförädlingverket och av myntsmedjan. Svappavaara är en av få orter med ett eget mynt.
Byns moderna gruvdrift började 1965 då LKAB satsade stora medel på dagbrottet och de för gruvan viktiga anrikningsverket, sovringsverket och kulsinterverket. Samtidigt satsade LKAB på infrastrukturen i byn genom att betala för anläggandet av simhall/idrottshall, fotbollsplan och löparspår/skidspår. 1983 lades Svappavaaragruvan i ”malpåse” på grund av olönsamhet, enligt gruvledningens uttalande.
Efter gruvans stängning flyttade många från orten, och trots att riksdagen införde en zon befriad från arbetsgivaravgifter tillkom inte många arbetstillfällen.
Fortfarande (2010) ligger dagbrottet i malpåse, men anriknings- och kulsinterverket är igång, då man kör malm från Kiruna till Svappavaara med tåg. Malmen förädlas och skickas sedan tillbaka som pellet till Kiruna. Som mest sysselsatte gruvan cirka 480 arbetare. Nu (2010) sysselsätter gruvan cirka 120 personer.
2007 meddelade gruvledningen att de planerade att tömma det gamla dagbrottet på vatten och åter öppna det. Dock är det sagt att malmen från dagbrottet inte ska användas av LKAB för pellettillverkning, utan till bland annat tungbetong av Minelco.
Den 21 maj 2008 invigdes den nya produktionscentralen, där kontrollrummen för både anriknings- och kulsinterverket numera finns. Det finns även ett antal kontor för tjänstemän. Även flotationsbyggnaden med ett nytt laboratorium invigdes denna dag. Totalksotnaden för dessa byggnader var cirka 400 miljoner kronor.
Den 27 maj 2010 invigdes Gruvberget, som ska bli ett nytt dagbrott i Svappavaara. Det är samma berg som man på 1500-talet bröt koppar i, fast då med helt andra brytningsmetoder. LKAB:s verkställande direktör Lars-Eric Aaro och Kirunas kommunstyrelseordförande Kenneth Stålnacke sprängde första salvan i berget.
LKAB planerar att öppna ytterligare två gamla gruvor vid Svappavaara: Mertainen, som ligger efter E10:an, norr om byn, den andra är det gamla dagbrottet, som ligger innanför LKAB:s område.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar