Forskarna: Kan förklara utdöendeförloppet
En ny dinosaurie får världens paleontologer att lyfta på ögonbrynen.
Fyndet i Spanien liknar en "bulldog-dinosaurie" - liten med korta, muskulösa ben.
– Den är väldigt välbevarad och det är väldigt ovanligt, säger Lars Werdelin, paleontolog på Naturhistoriska museet i Stockholm.
Fyndet av den 130 miljoner år gamla rovdinosaurien som fått namnet Concavenator corcovatus gjordes i östra Spanien, i ett stenbrott där man tidigare gjort fynd av bland annat fossila fåglar.
Dinosaurien tros vara en familjemedlem med de största köttätande dinosaurierna som Tyrannosaurus och Gigantosaurus men den är mindre, cirka sex meter lång, med desto större, muskelfyllda lår.
En bulldog-liknande struktur.
– Ja, nästan. Det är ingen smäcker snabblöpare man hittat den här gången, säger Lars Werdelin som menar att fyndet är högintressant av två anledningar.
Och det är varken att den har en puckel på ryggen eller vassa, sabel-liknande händer.
– Att den har en puckel på ryggen är visserligen spektakulärt men mer intressant är att den är en primitiv representant som levde i huvudsak på södra halvklotet. Det kan säga oss saker om geografin under den här tiden och hur de förflyttade sig mellan kontinenterna, kanske med landbroar eller öar de kunde leva på.
Den andra interssanta detaljen är några utväxter på armbågsbenet som man tror var fjäderfästen på dinosauriens underarmar.
– Det är biologiskt samma struktur som idag är basen för fjädrar hos fåglar. I slutändan kan detta fynd kanske förklara varför fåglar har fjädrar. Att fjädrarna i dag används för att flyga är en självklarhet men de här dinosaurierna har ju knappast flugit utan haft fjädrarna till något annat.
De spanska forskarna, som publicerat sin studie i Nature, har visat upp det nästintill kompletta och ovanligt välbevarade skelettet av Concavenator i östra Spanien.
– Nya dinosaurier hittas hela tiden men den här lär kunna lära oss hur livet såg ut när ekosystemet var annorlunda än idag, säger Lars Werdelin.
Han menar att Concavenator på sikt kan förklara utdöendeförloppet.
– Något som är högst aktuellt i dag när det är människan som är den huvudsakliga anledningen till att många djur dör ut, säger Werdelin som idag blivit nedringd efter nyheten om det spanska fyndet.
– Ja, det blev plötsligt en arbetssam dag, skrattar han.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar