Ingredienser. 4-6 personer
500 g kall risgrynsgröt
2 st gelatinblad
2 st äggvitor
0,5 dl socker
1,5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Havtornssylt
225 g havtorn, fryst
1 dl syltsocker med pektin
saften från en pressad apelsin
saften från en pressad klementin
1 krm kanel
Tillagning
Ris à la Malta hör den svenska julen till. Gör den som en elegant mousse, då slinker den lättare ner efter en julbordsittning. Sylten med havtorn och kanel ska vara lite rinnig för att passa till desserter. Vill man ha den tjockare kan man tillsätta mer syltsocker vid kokningen.
1 Blötlägg gelatinet.
2 Vispa äggvitan och socker till en smidig maräng. Vispa grädden med vaniljsocker.
3 Krama ur gelatinet och låt smälta på svag värme tillsammans med 1/4 av risgrynsgröten. Blanda noggrant ner gelatinblandningen i resten av gröten.
4 Vänd ner grädden och avslutningsvis marängen till en luftig mousse.
5 Fyll i portionsglas och ställ svalt. Servera med en klick havtornssylt.
Havtornssylt med kanel
Blanda alla ingredienserna utom kanelen i en kastrull och koka upp. Låt koka utan lock i cirka 7 minuter. Krydda med kanel. Häll i ren burk och låt svalna.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar