Fyndet av en 35000 år gammal flöjt visar att det är sannolikt att tidiga människor hade ett modernt beteende och avancerad kommunikation. En intakt 35000 år gammal flöjt har just presenterats som det hittills äldsta musikinstrument vi känner till.
Flöjten hittades av arkeologer i en grotta i sydvästra Tyskland och har sitt ursprung i den tid då moderna människor kom till Europa. Det avancerade instrumentet gör det troligt att tidiga människor hade ett utvecklat modernt beteende och avancerad kommunikation.
Detta tros ha gett våra förfäder en fördel i förhållande till neandertalarna, som försvann på bara några tusen år efter att den moderna människan anlänt.
Gjord av vingben
Flöjten är gjord av vingbenet från en gåsgam, som med en vingbredd på över två meter har långa ben som är idealiska för flöjter. Flöjten är 22 centimeter lång med en diameter på 0,8 centimeter och har fem hål att spela olika toner med. Det är tekniskt krävande att tillverka en flöjt, då benet skall delas i två delar och sättas ihop igen helt lufttätt. Liknande fynd är inte heller kända från neandertalarna. Musik kan ha haft stor betydelse för den sociala sammanhållningen i människogrupper, till exempel i samband med fester, dans och ritualer.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar