Ingredienser för 4 port. ca 30 minuter.
1 tsk socker
2 krm ättikssprit
2 dl crème fraiche
2 st äggula(or)
2 dl majsolja
100 gram pepparrot
salt och peppar
1 msk citronsaft
2 tsk maizena
1 kg rödbetor
100 gram smör
700 gram potatis(ar)
1 st gurka
1 st citron
2 st kronärtskockor
700 gram röding
Tillagning
Rödbetssås:
Rödbetssås:
Kör rödbetorna i råsaftcentrifug till juice. Koka ihop juicen tills drygt två deciliter återstår. Red av med maizenan utrörd i lite vatten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Vispa i 50 g smör i den kokande såsen före servering.
Pepparrotskräm:
Riv pepparroten och blanda den med oljan i en kastrull. Värm försiktigt i en kastrull. Oljan ska bli varm, men inte het. Tag kastrullen från värmen och låt blandningen dra ett par timmar. Sila och kyl pepparrotsoljan. Pepparrotsraspet kan nu kastas.Mixa äggulorna med lite olja i taget. Blanda ner avrunnen crème fraiche. Smaksätt med ättikssprit och socker. Smaka av och justera eventuellt med salt och peppar. Krämen tjocknar om den får stå kallt någon timme.Skala kronärtskockorna råa med en vass kniv så att botten och lite av skaftet blir kvar. På riktigt små skockor kan bladen vara kvar. Koka dem mjuka i saltat vatten med citronbitar.Skalagurkan och skär den i tunna långa band. Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Dela och snitta rödingfiléerna, halstra dem med skinnsidan ned. Stek dem nästan färdiga. Fisken eftersteker och blir klar.Värm skockorna med potatisen och gurkan i lite smör. Salta och peppra. Lägg upp grönsakerna och fisken. Slå lite rödbetssås runt om och klicka på pepparrotskrämen. Servera resten vid sidan av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar