Vedum är en tätort och tidigare kommun i nuvarande Vara kommun i Västra Götalands län.
Tätorten Vedum har växt upp i anslutning till Vedums station som öppnades redan 1866, när Uddevalla-Vänersborg-Herrljunga Järnväg drogs fram genom bygden, och tågen stannar än i dag.
Orten hyser såväl industri som kommersiell och offentlig service för den omgivande bygden.
Samma område som i dag utgör Vedums församling slogs redan 1952 ihop till Vedums kommun. Dessförinnan hade varje församling utgjort en egen kommun, med undantag för Bitterna som varit uppdelat i Västerbitterna och Österbitterna kommuner.
Vedums kommun införlivades 1967 med Vara köping. De två mest kända företagen på orten startade under tidigt 1900-tal: Vedum Kök & Bad och Vedums Chark. Det förra finns kvar än i dag och är riksbekant, men det senare flyttade 1997 några mil norrut.
Eftersom bygden ligger mitt i de mest jordbrukspräglade, centrala delarna av Västergötland, så är dessa näringar också betydande. Ortens ursprungliga namn var Vidhem, vilket betyder "gården i skogen": Trakten ligger i ett något kuperat övergångsområde mellan Varaslätten och Hackebergsskogen (tidigare en del av Edsveden). I den västgötska dialekten blev uttalet så småningom förändrat till Vedum.
Det har även funnits två andra socknar i Västergötland med samma namn: Vedum i Kållands härad, som redan under 1500-talet införlivades med Järpås församling, samt Vedum i Kinne härad.
För att undvika förväxling tillades häradsnamnen som prefix 1885: Vi fick Laske-Vedum, som denna artikel handlar om, och Kinne-Vedum. Vid en stor församlingsrevision i Skara stift 2002 upphörde Kinne-Vedums församling, och Laske-Vedum tappade åter häradsnamnet.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar