Tallinn, tidigare Reval, är Estlands huvudstad och största stad, belägen vid Finska viken i den norra delen av landet.Gamla staden i Tallinn sattes 1997 upp på Unescos världsarvslista. Namnet Tallinn är en sammandragning av estniska Taani linn eller Taanu linna, vilket betyder ”danskborgen” eller ”den danska staden”. Reval är det tyska, danska och svenska namnet, möjligen uppkallat efter det då närliggande landskapet Rebälä. När den tyska och svenska befolkningen tvingades lämna landet i samband med andra världskriget kom namnet ur bruk, och numera används namnet Tallinn även på svenska och tyska. Under medeltiden var Lindanäs det svenska namnet på staden. Under samma tid kallades staden Lyndanisse av danskarna.
Andra historiska namn är Kesoniemi, Koluvan, Lindanisa, Lindanise, Lindenäs, Revalia, Revel, Reveln och Räffle. På ryska skrivs ofta Tallin med ett 'n' (Таллин). Estlands Språkinspektion rekommenderar att skriva med två 'n' även på ryska (Таллинн). Tallinn, före 1918 även kallad Reval, med sitt gynnsamma handelsläge vid Finska viken, växte fram vid foten av den borg, som den danske kungen Valdemar II Sejr lät uppföra sedan han besegrat esterna vid Lindanäs 1219. Enligt legenden ska för övrigt Dannebrogen ha fallit ned till kung Valdemar under slaget och räddat de danska korsfararna från undergång. Borgen med de kringliggande landskapen i norra Estland styrdes en kortare tid av Svärdsriddarorden, därefter av Danmark och 1346-1561 av Livländska Orden. Staden grundades av ett hundratal hanseatiska köpmän från Visby som bosatte sig i Reval 1232. Den antog tidigt den lybska rätten och blev medlem av Hansaförbundet, vilket gynnade dess utveckling och ställning som ledande hansestad inom Rysslandshandeln. Staden blev en svensk besittning 1561–1721, men efter Stora nordiska kriget kom den under ryskt herravälde. När den fria republiken Estland grundades 1918 antogs namnet Tallinn som huvudstadens officiella namn. Sedan självständigheten från Sovjetunionen (1991) har resemöjligheterna mellan Västeuropa och Estland förbättrats radikalt. Stora hotell har byggts i de centrala delarna av staden och dessa håller västeuropeisk standard. Det är oftast inga problem att göra sig förstådd på engelska i någon del av staden.
Att förflytta sig i Tallinn är inga problem. Till en mycket rimlig kostnad, 15-20 estniska kronor vilket motsvarar 10-15 svenska kronor, kan man åka spårvagn, buss eller trådbuss. Biljetter köper man antingen i förväg i någon av de många tidningskioskerna eller direkt av föraren. Det förra alternativet är billigast. Även Tallinn Card gäller som färdbevis.
Notera att den snabba ekonomiska tillväxten i Estland gjort att de lokala priserna inte alls är så förmånliga som de kan vara i övriga länder i före detta Östblocket.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar