Avslappningsmusik...

Varg

Varg eller ulv (Canis lupus) är ett rovdjur med spridning över en stor del av världen. Vargen är den största av de 35 vilda arter av hunddjur som finns och dessutom stamfader till hunden. En fullvuxen varg väger 30 till 50 kg.[3] På grund av vargens stora utbredningsområde finns stora skillnader i djurets storlek. De största vargar som förekommer i skogsområden i Alaska, Kanada och Östeuropa är ungefär 160 centimeter långa och vid skuldran 80 centimeter höga. En ca 50 centimeter lång svans tillkommer. Deras vikt kan gå upp till 80 kilogram. De minsta vargarna lever på arabiska halvön och i närliggande regioner. Deras längd ligger vid 80 centimeter och vikten vid 20 kilogram. Svansen är ungefär 30 centimeter lång. Honor är mellan 3 och 12 procent mindre än hannar och har 20 till 25 procent lägre kroppsvikt. Pälsens färg är mycket variabel. Det finns vita, krämfärgade, rödaktiga, gulaktiga, gråa och svarta individer. I tempererade områden av Europa och Asien är de huvudsakligen gråaktiga och i arktiska regioner mest svarta eller vita. Undersidan är blek eller ljust vit. Ofta är vargarnas rygg mörkare än deras svans, buk, öron och nos. Det är mycket svårt att skilja vargspår från spår av hundar. Ofta krävs det att man följer spåret en längre sträcka (gärna flera km) för att man ska kunna vara någorlunda säker på att det är varg och inte en lös hund man spårar. Vid spårning på snö lämnar stora hanvargar en spårstämpel på 10-12 cm exklusive klor. Få hundar har så stora tassar. Nordeuropeiska vargar har dessutom en steglängd på minst 140 cm på hårt, plant underlag i trav, vilket sällan matchas av hundar. Det finns emellertid vargar med små tassar, och en normal varghonas tassar är faktiskt inte större än en grå- eller jämthunds. Vargspåren går ofta rakt (målmedvetet) medan tama hundar brukar springa kors och tvärs. Detta beteende gäller dock inte alltid, eftersom vargen också kan göra oregelbundna lovar, och hundar kan dessutom vara målmedvetna. Rimligen torde förvildade hundar med tiden bli mer "lugna" (mindre lekfulla) i beteendet och därmed svårare att skilja från varg på spår. När vargar går i flock i djup snö, går de ofta "fot i fot". De sätter då ner tassarna i varandras spår, så att det ser ut som att det endast gått ett djur i spåret. Spårar man en längre sträcka kommer man förr eller senare till något ställe där de delar på sig. En sådan spårlöpa lämnar inte tama hundar. Till spårtecknen räknas också spillning och urinmarkeringar. En varg äter inte samma slags mat som en hund nuförtiden. Den livnär sig på kött och ben. Spillningen skiljer sig således från hundens, som oftast blir utfodrad med pellets som är utblandade med vegetariskt innehåll. När vargen ätit mycket ben, blir avföringen helt vit. Urinmarkeringar av varg ser likadana ut som hundens. Men det finns en stor skillnad i alla fall. Hos vargen är det endast alfaparet som har rätt att lyfta på benet när de urinerar. De andra flockmedlemmarna (även hannarna) hukar sig ner och urinerar som hundtikar. Under högvintern, när honan löper, kan man finna spår av blod i urinmarkeringarna, då vet man att det är varg som varit framme (hundtikar urinerar hukande). roza_hrefReplace("48052134d6e8f96f8771707b4e245f37"); // -->

torsdag 16 april 2009

Vitlök- och rosmarinkryddad lammstek,

Antal portioner: 6

Färdigt på: 20 min

Ingredienser
2 kg lammstek med ben.
6 st vitlöksklyftor.
5 st rosmarinkvistar.
salt,peppar.

Blomkål med sardeller och russin:
1 st blomkålshuvud.
2 msk olivolja.
3 st sardellfiléer.
1 st gul lök, finhackad.
0.5 kuvert saffran.
2 dl kycklingbuljong.
0.5 dl sultanrussin.
3 msk pinjenötter.
5 st basilikablad.

Apelsinsallad:
6 st apelsiner, gärna sicilianska.
1 st späd fänkål.
1 dl svarta små oliver, med kärnor.
2 msk olivoljasaltsvartpeppar från kvarn.

Marsalamorötter:
2 knippen morötter, skalade och putsade.
2 msk olivolja.
2 st vitlöksklyftor.
1 nypa socker.
1.5 dl marsalavin.
0.5 dl persilja, hackadsaltpeppar.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Späcka steken med vitlöksklyftor och rosmarinkvistar, dela vitlöksklyftorna om de är stora. Salta och peppra rikligt. Stick in en stektermometer så att spetsen ligger i den innersta delen av steken.
2. Ställ in i ugn cirka 20 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och stek cirka 1-1.5 timme. Innetemperaturen ska vara runt 70 grader. Låt steken vila invirad i smörpapper i cirka 15 minuter innan den skivas, så att vätskan stannar kvar i steken.
3. Gör blomkålen med sardeller och russin: Skala och finhacka löken. Bryt blomkålen i buketter och lägg i kallt vatten. Värm upp oljan i en vid och tjockbottnad gryta, lägg i sardellerna och låt dem smälta. Lägg i löken och låt den gå med ett tag.
4. Slå av vattnet från blomkålen och lägg i grytan, vänd runt, strö över saffran och slå på buljongen. Lägg på ett lock och låt blomkålen puttra. När blomkålen har lite motstånd kvar, vänd ned russin, pinjenötter och riv basilikabladen över. Servera varm eller kall (men inte kylskåpskall).
5. Marsalamorötter: Skölj morötterna i kallt vatten. Hetta upp oljan, krossa vitlöken och lägg ned. Lägg i morötterna och låt dem fräsa lite. Strö över en nypa socker. Salta och peppra.
6. Slå på vinet och lägg på ett tättslutande lock och låt morötterna puttra tills de är mjuka men har motstånd kvar. Strö över persiljan.
7. Apelsinsallad: Skala apelsinerna och avlägsna de vita fibrerna. Skiva dem sedan tunt. Lägg skivorna på ett rymligt fat. Hyvla eller skär fänkålen tunt. Strö fänkålen över apelsinerna, salta, peppra, ringla olja över och toppa med oliverna.
8. Servera skivor av lammköttet med marsalamorötterna, apelsinsalladen och blomkålen.

Inga kommentarer: