Frillesås är en tätort i Kungsbacka kommun i Hallands län, belägen i den södra delen av kommunen.
Kattegatts vackra badvikar och klippor i Torstensvik och i Vallersvik har sedan länge gjort orten till ett uppskattat mål för semesterfirande stadsbor, boende i egna sommarhus, eller på Baptistsamfundets anläggning i Vallersvik med camping, pensionats- och konferensrörelse.
Förr fanns här fler pensionat och "badtåg" gick från Göteborg till den nu nedlagda Frillesås järnvägsstation vid Västkustbanan. Färdigställandet av dubbelspåret Varberg-Göteborg har 2006 gett förhoppningar om, att Frillesås station kommer att öppnas för pendeltågstrafik.
Bebyggelsen anpassas alltmer till året-runt-boende, men fortfarande ökar invånarantalet kraftigt under sommarmånaderna.
Enligt en källa är många lantbrukare, andra jobbar på pappersbruket som ligger i Väröbacka, en del jobbar på kärnkraftverket Ringhals och många försörjer som småföretagare eller jobbar inom den offentliga sektorn.
Frillesås församling tillhör Göteborgs stift. Församlingskyrkan, Frillesås kyrka, är belägen cirka 6 km från samhället, vid vägen mot Stuv och Idala. Mitt i samhället finns även Rya kyrka, byggd 1974. Frillesås kyrka har tidigare haft en mer central placering i socknen, se avsnittet 'Historia'.
En del av nuvarande nordvästra Frillesås hör egentligen till Landa församling.
Det finns även en frikyrkoförsamling i Frillesås, Vallersviks Ekumeniska Församling, vars kyrka kallas Vallersvikskyrkan och som också ingår i Vallersviks-anläggningen. "Kung Frille är begraven vid Valaberg, och det står en sten vid huvet och en vid fötterna. Han var sjökonung och hade varit uppe i Mark och rövat. Det var en visstump om honom, och i den sades det, att de var fyratusen, när de gick uppåt, men när de gick nedåt och hade kommit till Valaborg, var det bara fyrtiofem igen. Där stupade den siste. Hans knektar är begravda i de två högarna strax intill." (Från Carl-Martin Bergstrand, Hallandssägner, 1949, enligt "Roys kultursajt").
Det är oklart om ovan nämnde kung Frille, sjökonung Frille, eller den danska frälsesläkten Frille och har något att göra med ortnamnet Frillesås. Den danska kungalängden, som går tillbaka till 900-talet, upptar ingen sådan kung, så det rör sig troligtvis om en skröna.
Svenskt Ortnamnslexikon anger att namnet sannolikt innehåller mansnamnet Frithlef (och nämner ingen kung).
Ortnamnet uppges 1559 ha skrivits Fridlessos.
1882 omnämns Frillesås av C. M. Rosenberg som en "socken i Fjäre härad, Hallands län, kring Löftaån, gränsande i väster till Kattegatt, i öster till Stora Horredssjön, som är gräns mot Vestergötland." 1 357 inånare bor i socknen (uppgiften från 1880), där "dalen är odlad och bördig, men för övrigt är socknen mestadels kala berg af intill 510 fots höjd".
Utbyggnaden söderifrån av Västkustbanan pågick emellertid och 1888 invigdes sträckan Varberg-Göteborg. En station hade anlagts i socknen, nära landsvägen Varberg-Göteborg och här framväxte efterhand samhället Frillesås, som är ett utpräglat stationssamhälle.
Frillesås anges som egen kommun 1863-1951, del av Löftadalen 1952-1973 och tillhör Kungsbacka sedan 1974.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar