Jordanien, formellt Hashemitiska konungariket Jordanien, är en stat i Mellanöstern. Huvudstaden heter Amman.
Landet gränsar till Syrien i norr, Irak österut, Saudiarabien i sydost och Israel samt den palestinska Västbanken västerut. Jordanien är en monarki där det hashimitiska kungahuset, som styrt landet sedan dess begynnelse och räknar sina anor från profeten Muhammed, har stor makt.
Från 1500-talet fram till första världskriget ingick området i Osmanska riket. Före självständigheten var landet tillsammans med nuvarande Israel och västbanken ett mandatområde som förvaltades av Storbritannien. År 1921 delades detta mandat i två delar, och området öster om jordanfloden fick namnet Transjordanien.
År 1946 fick Transjordanien sin självständighet, och bytte år 1950 namn till Jordanien.
År 1967 förlorade Jordanien sina territorier väster om floden Jordan, sedan landet tillsammans med Egypten och Syrien förlorat mot Israel i sexdagarskriget. Jordanien ligger i mellanöstern och gränsar i norr till Syrien, i nordost till Irak, i öster och i söder till Saudiarabien och i väst till Israel och västbanken. Tillsammans är gränser på 1619 km. Man har även en liten mängd kust (26 km totalt), man gränsar till Akabaviken och Döda havet.
Naturen består mest av torra ökenplatåer i öster, med ett höglandsområde i väster. Delen av det östafrikanska gravsänkesystemet vid Jordanfloden agerar som en naturlig gräns mellan Jordanien och Israel. Den högsta punkten i landet är Jabal Ram, den lägsta är Döda havet.
Större städer inkluderar huvudstaden Amman i nordväst, Irbid och Az Zarga, båda i norr.
Klimatet i Jordanien är torrt och varmt, på grund av de stora ökenområderna. I landets västra delar får man dock mellan november och april större mängd nederbörd under regnsäsongen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar