För 9 miljoner år sedan höll förfäderna till dagens camelider till i de nordvästra delarna av Nordamerika. Och för 3 miljoner år sedan delades gruppen upp varvid en del migrerade till Asien där nu endast kameler och dromedarer finns kvar. Den andra delen av gruppen följde den västra sidan av Nordamerika ner till Sydamerika där man nu finner resterna av gruppen – guanaco, lama, vicuña och alpacka.
Alpackan härstammar från Anderna där den lever på 4-5000 m höjd i Peru, Chile och Bolivia, men det finns även mindre populationer i t ex Argentina och Equador. Det är ett kameldjur vars närmaste släkting är den utrotningshotade vicuñan som lever vild i Anderna. Även lama och guanaco är släkt med alpackan. I Peru finns idag ca 2,5 miljoner alpackor (vilket motsvarar 85% av världens alla alpackor), i Bolivia ca 500 000, samt i Chile c:a 150 000. Länge var det exportförbud för alpackor men 1984 kom den första alpackan till USA och sedan dess har intresset för alpacka stigit enormt över nästan hela världen och i Europa finns nu ca 30 000 djur. Det är bara i Skandinavien intresset varit svalt men nu har det vaknat också här. För närvarande finns förmodligen c:a 600 alpackor i Sverige.
En annan finess med alpackaull är den breda färgskalan – inget annat ullproducerande djur uppvisar ett sådant färgspektrum: från svartaste svart till vitaste vitt och däremellan alla tänkbara nyanser inklusive brunt. Det finns 22 basfärger med totalt ca 250 nyanser. Detta innebär, att om man trivs med det naturen erbjuder och inte är ute efter konstgjorda färger, man har ett oerhört brett färgspektrum att arbeta med. Men ullen låter sig lätt färgas om det önskemålet skulle finnas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar