Lyrestad (dial.: Lürssta) är ett litet samhälle i Västra Götalands län, Mariestads kommun cirka två mil norr om Mariestad på vägen mot Hova. Här korsar Kinnekullebanan och E20 Göta kanal. I Lyrestad finns två mindre museum som kallas Hamnmagasinet och Tiondemagasinet. Lyrestad har sedan 2007 en glashytta som heter jema studioglas.
Fornlämningar talar för en tidig bebyggelse med invandring från Vänern via Friaån.
Under äldre och yngre stenåldern har fynd hittats daterade 1800-1450 f Kr.
Från folkvandringstiden 400-500 e Kr kvarstår domarringarna, som i första hand är gravminnesmärken och senare tingsplatser, samt två stora skeppssättningar vid östra Böckersboda.
Från vikingatiden 800-1050 e Kr, har vi traktens enda runsten vid Rogstorp. Vid Kvarberget finns en fornborg och vid Böckersboda några tresidiga stensättningar.
Nu har vi kommit fram till kristendomens början och utveckling i vår byggd därmed också ortsnamnet, som är en sammansättning.
Lyre = "Där hygge ägt rum" eller "Öppning i skyarna" och "Stadhet" = Boplats
Namnet Lyrestad dyker upp flera gånger under medeltiden, ursprungligen avsedd för prästgården, senare hela Socknen.
Där Friaån och Eriksgatan korsar varandra, byggdes på 1100-talet en kyrka. Hur den såg ut vet man inte säkert, men stockar är funna där den första stenkyrkan restes på 1200-talet.
År 1346 finns Lyrestad i skrift första gången och då som socken. Nu växte Lyrestad och på 1500-talet fanns cirka 50 gårdar och de fortsatte att växa för att nå sin kulmen på 1800-talet i och med kanalbygget, som startade 1810 och var klar 1822 (Västgötadelen).
Från 1919 till 1970, var Lyrestad en egen kommun.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar