Ramsele är en tätort i Sollefteå kommun, belägen vid Faxälven och Riksväg 331. SVARs (Svensk arkivinformation) huvudkontor ligger här. Namnet Ramsele lär ska kunna ha kommit från "det svarta selet" (jfr ramsvart). Namnet sägs härstamma från "Ramnaselet" eller "Hrafnasil", som betyder Korpselet (rafn, ravn=korp, sel (lugnvatten)=där älven flyter stilla).
Första beviset på bosättning är den gamla kyrkan från slutet av 1200-talet. Lämningar efter såväl sommar- som vinterboplatser och hällmålningar på flera platser tyder på att Ramsele är en mycket gammal kulturbygd. I Ramsele finns det också en del sevärdheter som till exempel Lappgraven. Här är historien hur den kom till...
För många hundra år sedan levde i Ramselebygden en gumma av lappsläkt. Hon hade ord om sig att vara hemma i svartkonst och vän med djävulen. Av den anledningen ansågs hon av många dra ofärd över bygden.
En höst när kornet frös, råttorna invaderade byn och åt upp kålrötterna, fisken var som försvunnen ur sjöarna och barnen dog i koppor, väcktes misstanken att allt berodde på gumman längst bort i byn. En afton samlades därför några av byns bönder för nattligt rådslag. Styrkta av nybryggt öl tågade de i gryningen till ödehemmanet Bäck där gumman bodde i en jordkällare.
De väckte gumman och delgav henne anklagelsen att vara den som var orsak till alla olyckor i bygden och förklarade att de därför dömt henne att mista huvudet. Därpå släpades hon till stupstocken. Gumman var vettskrämd men syntes knipslug in i det sista enligt böndernas berättelser. Som sista önskan, innan hon lade sig tillrätta på stocken, bad hon att bli begravd så att hon kunde se mot kyrkan. Bönderna anade dock oråd inför denna önskan och vred henne ett kvarts varv då de efter halshuggningen jordsatte liket.
Detta skulle visa sig vara klokt, för strax därpå började det brinna häftigt i berget mot vilket gumman var vänd. Detta tog bönderna som bevis på gummans makt och skicklighet. De skottade skyndsamt igen graven och lade de tre stenarna som tyngd ovanpå. En tall har sedan den dess växt sig stor och grov mellan stenarna och dess pålrot har vid det här laget naglat fast den begravda gumman i jorden.
Förvissade och övertygade om att de handlat rätt och att bättre tider nu skulle randas för Ramselebygden, vandrade de hem igen. Men i berget brann skogen flera veckor och röken låg tung över bygden.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar