Tornedalen, (på finska: Tornionlaakso) består av kommunerna Pajala, Övertorneå och Haparanda.
Många uppfattar dock den svenska termen tornedalsk som ett utvidgat begrepp om kulturen på den svenska sidan av gränsälven. Ibland används termen Tornedalen också om den finländska sidan av Torne älvs dalgång.
Det av riksdagen år 2000 erkända minoritetspråket meänkieli finns i Tornedalen i Pajala, Övertorneå, Haparanda kommuner och i Kiruna och Gällivare kommuner i Lannanmaa.
Det av riksdagen år 2000 erkända minoritetspråket meänkieli finns i Tornedalen i Pajala, Övertorneå, Haparanda kommuner och i Kiruna och Gällivare kommuner i Lannanmaa.
I finländska Tornedalen talas också meänkieli, men där anses språkvarieteten vara en dialekt av finskan. En skillnad är att på svenska sidan skriver man omväxlande på meänkieli och finska, och på finska sidan endast på finska. Det är vissa skillnader i stavning och vissa avvikande ord mellan dem.
Fader till begreppet Meänmaa är författaren Bengt Pohjanen. Föreningen Meänmaa, där han är ordförande, har lanserat Meänmaa som kulturregion Meänmaa (vårt land), som omfattar fem finska och fem svenska kommuner. Meänmaa har den 15 juli 2007, enligt justerat protokoll antagit, Meänmaaflaggan, som den även i protokoll benämnes.
Pajala kommun och finska Kolari benämner numera området på båda sidor om gränsen som Meänmaa.Tornedalsflaggans dag/Meänflakudag fastställdes till den 15 juli. Flaggan har därefter fått spridning och blivit en symbol för människorna på båda sidor om gränsen.Även tornedalsföreningar i landet har antagit flaggan. Norrbottens läns landsting diskuterade flaggan vid konferens i Haparanda i juni 2008. STR-T, svenska tornedalingars riksförbund har vid årsmöte det 26 april 2008 anslutit sig till Meänmaaföreningens beslut att flaggdagen skall vara den 15 juli och införas i svenska kalendrar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar