Rejmyre är en tätort i Finspångs kommun.
Rejmyre nämns första gången i bevarade handlingar år 1385 under namnet Reghinmyra. Det var då i Askeby klosters ägo, men såldes detta år till riksdrotsen Bo Jonsson Grip, den tidens störste jordägare i Sverige.
Rejmyre hette (fram till cirka 1800) Regnmyra. Reijmyre glasbruk anlades på platsen år 1810. 2007 hade samhället cirka 960 invånare varav de flesta i arbetsför ålder pendlar till arbete på närliggande orter då arbetstillfällena sedan mitten av 1980-talet minskat.
Rejmyre är på grund av glasbruket en turistort. Glasbruket har en butik med fabriksförsäljning. Intill glasbruket finns flera hantverkare och butiker där bland andra Rejmyre mässing och Rejmyre armatur har fabriksförsäljning.
I Rejmyre arrangeras varje år sedan 2006 musikfestivalen Skogsröjet. De flesta svenskar förknippar knappast Östergötland med glastillverkning. Och det stämmer. Rejmyre glasbruk kan ses som en utpost till det svenska glasriket i sydöstra Småland.1810 var startpunkten för Rejmyre glasbruk. Då undertecknades på Sillesjö gård i Skedevi socken ett bolagskontrakt mellan jägmästaren Johan Jacob Graver och friherre Mattias Alexander von Ungern Sternberg om att anlägga ett glasbruk vid ”Rejmyra”.Många av landets glasbruk tillkom vid ungefär samma tid. Vanligtvis anlades de i områden med stor tillgång på skog – brännugnarna slukade mängder av bränsle. I Rejmyre fanns goda förutsättningar med milsvida skogar runtomkring. 1812 stod den första hyttan färdig. En såg anlades i anslutning till hyttan. 1863 byggdes ytterligare en hytta, ”nedre hyttan”. Ved till dess brännugnar transporterades från den ”övre hyttan” med en rälsbana, som i början fick skjutas för hand av hyttgårdsarbetare. En tredje hytta uppfördes 1872.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar