Äkta kastanj (Castanea sativa) är ett träd i familjen bokväxter som förekommer i Syd- och Centraleuropa och Balkan till Turkiet och Kaukasus, samt i nordvästra Afrika. Äkta kastanj växer också i Östanglen, alltså i området omkring de engelska städerna Ipswich och Norwich, där de bildar mindre skogar. Arten kan överleva i sydligaste Sverige och ibland också få mogna frukter där, åtminstone under år med lång växtsäsong.
Kastanjeträdet liknar i form och storlek arter i eksläktet (Quercus) och blir nästan lika gamla, men växer snabbare till full storlek. Blommorna växer i stora upprättstående klasar.
Kastanjens frukt är en nöt och sitter gruppvis två eller tre i ett mycket tjockt och taggigt skal. Detta skal kallas svepeskål, av svepe, krans eller hölje av högblad under blomma, och skål. Nötter från äkta kastanj är ätliga och har på grund av detta under lång tid odlats av människan. Från romartiden och framåt kom kastanjen till nordligare breddgrader och odlades ofta av munkar i klosterträdgårdar. Idag kan man hitta sekelgamla träd runt om i Central- och Västeuropa. Den smakrika nöten används till konfekt eller äts rostad med salt och smör, vilket är populärt i England, Italien samt Frankrike, särskilt på Korsika. Nötterna kan också kokas eller malas till kastanjemjöl, som används i olika maträtter. Vidare används också kastanjer som djurfoder. Den äkta kastanjen skall ej förväxlas med den snarlika hästkastanjen (Aesculus hippocastanum), vars nötter är giftiga.
Kastanjens ved är tät och tung, och virket kan användas till snickeriarbeten och vinfat. Barken kan användas för att tillverka tannin.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar