Indianerna i Mellanamerika gjorde gummibollar som denna redan år 1600 f Kr.
Redan för 3000 år sedan kunde indianerna i Mellanamerika inte bara utvinna saft, så kallad latex, från gummiträdet. De hade också en rad metoder för kemisk bearbetning av saften. Gummit kunde därför användas till en hel del ändamål. Till sandalsulor använde de till exempelvis en slitstark, vattenskyddande form av gummi, medan de använde ett gummi med maximal studsförmåga vid tillverkning av bollar.
I arkeologiska utgrävningar har forskare hittat flera både små och stora bollar, av vilka de äldsta är över 3600 år gamla. Sandalerna är inte bevarade till nutiden, men de är i gengäld utförligt beskrivna i de spanska krönikorna. Utifrån arkeologiska fynd, historiska dokument och experiment i laboratoriet har forskare från det amerikanska Massachusetts Institute of Technology återskapat indianernas recept på olika typer av gummi. Ingredienserna var latex från gummiträdet och saft från åkervindan, som kokades ihop.
För bollar var blandningsförhållandet ett till ett, vilket garanterade en god elasticitet, medan man till sandalernas sulor använde tre delar latex och en del saft från åkervindan. Därut över använde indianerna helt ren latex till att klistra ihop olika typer av material, till exempel lera och trä.
Måndag 14 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar