Tid: 2 tim 30 min Svårighet: Medel.
Ingredienser
Antal portioner 4
Tunga (älgtunga) 600,0 gram
Antal portioner 4
Tunga (älgtunga) 600,0 gram
Gul lök 1,0 styck
Kryddnejlika 2,0 styck
Vitpeppar (nymald) 2,0 tsk
Salt 1,5 tsk
Tillbehör:
Potatis (mjölig sort) 200,0 gram
Kålrot 600,0 gram
Morot 1,0 st stor
Oxfond (konc.) 2,0 msk
Smör el. margarin
Salt & peppar
Persilja till garnering
Tillagning
Förbered: Skölj tungan i kallt vatten.
Skala lök och stick in kryddnejlikor.
Gryta: Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet).
Tillsätt lök, peppar och salt.
Låt småkoka under lock ca 1,5 timme, tills köttet är mört (=klar när man med en sticka lätt kan sticka igenom tungspetsen).
Rotsaker: Skala och skär potatis, kålrot och morot i mindre bitar. Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt fond. Låt koka i 30 min.
När rotfrukterna mjuknat, sila bort vatten. Lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen och mosa dem med potatisstöt. Späd med lite buljong från grytan. Tillsätt lite matfett. Smaka av med salt och peppar.
Ta ur tungan och låt den svalna något.
Förbered: Skölj tungan i kallt vatten.
Skala lök och stick in kryddnejlikor.
Gryta: Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet).
Tillsätt lök, peppar och salt.
Låt småkoka under lock ca 1,5 timme, tills köttet är mört (=klar när man med en sticka lätt kan sticka igenom tungspetsen).
Rotsaker: Skala och skär potatis, kålrot och morot i mindre bitar. Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt fond. Låt koka i 30 min.
När rotfrukterna mjuknat, sila bort vatten. Lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen och mosa dem med potatisstöt. Späd med lite buljong från grytan. Tillsätt lite matfett. Smaka av med salt och peppar.
Ta ur tungan och låt den svalna något.
Skala av skinnet med hjälp av en kniv.
Skiva tungan på snedden eller i skivor.
Skiva tungan på snedden eller i skivor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar