Narvik är en kommun och stad i Nordland fylke i norra Norge. Kommunen ligger kring den innersta delen av Ofotfjorden. Narvik gränsar i norr till Troms fylke, till Sverige i öster och söder och i väst och sydväst till kommunerna Evenes och Ballangen. Administrationscentrum för kommunen är Narvik.
Kommunen är fjällrik och över 60 procent av arealen ligger högre än 600 m.ö.h. Många av bergstopparna är täckta av glaciärer. Den högsta toppen är Storsteinfjellet, 1893 m.ö.h. Flera fjordarmar skär igenom kommunen.
Det finns omkring 4000 år gamla hällristningarna i området. Dagens moderna Narvik har till stora delar växt fram kring Järnmalmsexporten. I Narvik finns bland annat en kyrka från 1925 och ett fredskapell från 1957 byggt på platsen för ett kapell som förstördes under Andra världskriget.
Efter att Andra världskriget hade brytit ut blev kontrollen över Narvik viktig och staden var ett av målen för den tyska invasionen av Norge den 9 april 1940. Vid invasionen sänktes de norska pansarskeppen Norge och Eidsvold. Dagen efter satte allierade styrkor in mot tyskarna och staden intogs den 28 maj 1940 av de allierade. Tyskarna återtog kontrollen över staden den 8 juni efter Norges kapitulation.
Narvik växte upp omkring hamnen som användes och fortfarande används för utskeppning av järnmalm från gruvorna i Kiruna. Ofotsbanan började byggas 1883 och malmexporten från Narvik startade 1903. Utskeppning och relaterade verksamheter var länge huvudnäringen för staden. Under senare år har volymerna minskat, och det i kombination med omläggningar och rationaliseringar har gjort att malmverksamhetens betydelsen för staden har reducerats väsentligt. En ny stadsdel, Trekanten, är under utveckling på det gamla industriområdet.
Kommunen har successivt utvecklat ett mer mångsidigt näringsliv, och satsar på att utveckla Narviks position som ett ett teknik- och kommunikationscentrum för norra Norge. Narvik är också ett handelscentrum för Ofoten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar