Juoksengi är en tätort vid Torneälven i Övertorneå kommun, Norrbottens län. Norra polcirkeln, som passerar i ortens östra del, har givit Juoksengi smeknamnet "polcirkelbyn". Juoksengi är en av de äldsta byarna i Tornedalen med anor ända från medeltiden och redan på 1500-talet fanns det ett femtontal gårdar i byn. Juoksengi är en av Tornedalens mest långsträckta byar, trakten eller byn Juoksengi börjar i söder i Niskanpää och slutar i norr i Lampisenpää. Benämningen på de södra respektive norra bydelarna härrör sig från släktnamnen Niska respektive Lampinen, Niskanpää kan tydas som Niskas del av byn Juoksengi, Lampisenpää som Lampinens del av byn Juoksengi. Det finns olika hypoteser om hur namnet Juoksengi har uppkommit. En hypotes säger att byanamnet kommer från samiskans juoksa, båge, vilket torde syfta på att Torneälven har en böjd form söder om byn. En annan, mer trolig, hypotes utgår från att byanamnet kommer från personnamnet Juoksa. Olika stavningar på byanamnet som förekommit är på 1500-talet Jwxenge, Joxenge och Juxenhe. År 1760 träffar man på en stavning, Juoxengi, som liknar dagens.
Det finns en by på finska sidan som kallas Juoksenki, bara några hundra meter bort. De var samma by tills 1809, då de skildes åt av den nya riksgränsen. Finnarna kallar båda byarna Juoksenki. Juoksengi byaförening som bildades 24 januari 1999 är mycket aktiv och anordnar flera årliga arrangemang; vintermarknad, firande av midvintersolståndet, dubbelt nyårsfirande, midsommarfirande, sommarmarknad och nationalälvdagen är några exempel på årligen återkommande aktiviteter i byn.
Ett ovanligt inslag är det traditionella dubbla nyårsfirandet över två tidzoner, We do it twice, ute på Torneälvens is. Där samlas turister, ofta något hundratal ditresta från världens alla hörn, tillsammans med byborna och invånare från grannbyarna för att gemensamt fira både det finska och svenska nyåret. Traditionella inslag i firandet har blivit vinterbad i isvak, en "isbar", isdans med levande orkester och två fyrverkerier. Lägg därtill den extra krydda som naturen ger i form av gnistrande vit vinternatt som lyses upp av hundratals marschaller och stockeldar på älvisen. Föreningen Polcirkelns vänner som grundades den 1 februari 1996 med hemvist i byn, har som mål att sprida kunskap om och främja seriöst nyttjande av fenomenet polcirkeln. Föreningen har bland annat tagit fram ett polcirkelcertifikat, det enda av Lantmäteriverket godkända, som kan förvärvas i Juoksengi.
På platsen för polcirkelpassagen, vid södra infarten till byn, finns Polcirkelhuset som byaföreningen uppförde 2004. Här finns möjlighet till att stanna till och lära sig mer om polcirkeln och dess gradvisa förflyttning. Sommartid erbjuds möjligheter att äta en bit mat antingen i Polcirkelhuset eller vid gourmetrestaurangen vid forsen Kattilakoski som ligger tre kilometer söder om polcirkeln.
Söndag 13 januari
5 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar